بررسی ارتباط سلامت معنوی و سلامت روان در بیماران تحت درمان نگهدارنده متادون در کاشان در سال ۱۳۹۹

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوماهنامه فیض، دوره: 26، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_FEYZ-26-5_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 197
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پیمان اسماعیلی شاهزاده علی اکبری

Department of Addiction Studies, Faculty of Medicine, Kashan University of Medical Sciences, Kashan, I.R, Iran.

مصطفی بخشی کاشی

Student Research Committee, Kashan University of Medical Sciences, Kashan, I.R. Iran.

علیرضا شاه فضل

Department of Islamic Studies, Faculty of Medicine, Kashan University of Medical Sciences, Kashan, I.R. Iran.

حمیدرضا بنفشه

Physiology Research Center, Kashan University of Medical Sciences, Kashan, I.R. Iran.

فاطمه بارفروش

Student Research Committee, Kashan University of Medical Sciences, Kashan, I.R. Iran.

امیر قادری

Department of Addiction Studies, Faculty of Medicine, Kashan University of Medical Sciences, Kashan, I.R, Iran.

چکیده

سابقه و هدف: اعتیاد یک مشکل فردی و اجتماعی می باشد که می تواند علاوه بر جسم، سلامت روان افراد را هم به خطر بیندازد. ازآن جایی که این افراد دارای شخصیت آسیب پذیرتر هستند، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی سلامت معنوی با سلامت روان در بیماران تحت درمان نگهدارنده متادون (MMT) در شهر کاشان انجام گرفت. مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نوع مقطعی - تحلیلی می باشد. ۲۸۲ نفر شرکت کننده تحت درمان نگهدارنده متادون انتخاب شدند. پس از دریافت اطلاعات دموگرافیک، سلامت روان (SCL۹۰) و سلامت معنوی شرکت کنندگان سنجیده شد. سپس داده ها با روش های آماری (تحلیل واریانس و آزمون ضریب همبستگی پیرسون) مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. نتایج: میانگین سنی شرکت کنندگان (۹/۰۰ ) ۴۴/۹۲ محاسبه شد. میانگین سن شروع به مصرف مواد مخدر (۴/۰۴) ۲۱/۷۲ به دست آمد. شایع ترین ماده مخدر مصرفی تریاک و مشتقات آن بود (۵/۶۴ درصد). میانگین نمرات سلامت معنوی و سلامت روان به ترتیب (۳۷/۲۰) ۱۹۱/۵۲ و (۱۴/۷۰) ۱۳۹/۳۸ محاسبه شد. سلامت روان و سلامت معنوی با هیچ کدام از متغیرهای جمعیت شناختی و مصرف مواد ارتباط معنی دار نشان ندادند (۰/۰۵< P). همچنین بین سلامت روان و سلامت معنوی ارتباط معناداری وجود نداشت (۰/۵۲۷=P). نتیجه گیری: میان سلامت روان و سلامت معنوی بیماران تحت درمان نگهدارنده با متادون ارتباط معنی دار وجود نداشت؛ اما اکثریت آن ها سلامت معنوی پایین داشتند و دارای اختلالات روانی خفیف بودند. از این رو با توجه به اهمیت سلامت معنوی لازم است تا مطالعات بیشتری در این زمینه انجام گردد.

کلیدواژه ها

Substance use disorder, Mental health, Spiritual health, MMT,  اختلال سوء مصرف مواد, سلامت روان, سلامت معنوی, درمان نگهدارنده متادون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.