بررسی تاثیر زمان اتصال دهی بر ریزساختار و خواص مکانیکی اتصال لحیم سخت سوپرآلیاژ نایمونیک ۱۰۵

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله مهندسی ساخت و تولید، دوره: 9، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_IRANJME-9-6_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 178
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا برازنده

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی نفت مواد و معدن، دانشکده مهندسی عمران و منابع زمین، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی،

محمد عمار مفید

استادیار، گروه مهندسی نفت معدن و مواد دانشکده فنی مهندسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران

مجید بلباسی

استادیار، گروه مهندسی نفت، معدن و مواد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران

مصطفی جعفرزادگان

استادیار، گروه مهندسی مواد، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران

حسن فدایی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی نفت مواد و معدن، دانشکده مهندسی عمران و منابع زمین، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران،

چکیده

کاربرد روش لحیم کاری نفوذی جهت اتصال دهی سوپرآلیاژ نایمونیک ۱۰۵ با اسنفاده از لایه واسط BNi-۲ مورد بررسی قرارگرفت. فازهای ایجاد شده طی فرایند لحیم کاری در ناحیه متاثر از نفوذ، ناحیه انجماد همدما و ناحیه انجماد غیردمایی مورد مطالعه قرارگرفت. رسوبات مشاهده شده در ناحیه متاثر از نفوذ عمدتا از جنس بورایدهای غنی از Ni-Cr-Mo بودند. در ناحیه انجماد همدما، محلول جامد 𝛄 عاری از رسوبات یا فازهای ثانویه تشکیل شد. در ناحیه انجماد غیردمایی، علاوه بر محلول جامد 𝛄، بورایدهای غنی از نیکل و نیز ترکیبات بین فلزی غنی از کروم تشکیل شد. نتایج سختی سنجی حاکی از آن بود که در زمان های لحیم کاری طولانی تر(۶۰ و ۲۴۰ دقیقه )، به واسطه انحلال و کنترل تشکیل ترکیبات مضر بین فلزی، فصل مشترک همگن تری حاصل می گردد. بالاترین میزان استحکام و درصد ازدیاد طول، به ترتیب MPa ۵/۹۲ و %۱۹ برای نمونه ای به دست آمد که زمان لحیم کاری آن ۶۰ دقیقه بود. این استحکام و درصد ازدیاد طول بالا، به خاطر عدم تشکیل ترکیبات و فازهای مضر در ناحیه انجماد غیردمایی و در عین حال عدم وجود فرصت کافی برای رشد دانه ها حاصل گردید.

کلیدواژه ها

لحیم کاری سخت, نایمونیک ۱۰۵, سوپرآلیاژ, ریزساختار, استحکام برشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.