بهینه سازی شرایط رنگبری ملانوئیدین ها با پودر کربن فعال و تعیین توزیع وزن مولکولی آن-ها با استفاده از کروماتوگرافی ژل تراوایی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: پژوهش های صنایع غذایی، دوره: 26، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_FOODRE-26-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 184
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعدی غریب بی بالان

۱ دانشجوی دکتری علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

جواد کرامت

۲ دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

ناصر همدمی

۲ دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

محمد حجت الاسلامی۴

۳ عضو هیات مدیره موسسه تحقیقات قند اصفهان و دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد

چکیده

ملانوئیدین­های سنتز شده در سیستم مدل گلوکز و گلایسین (به عنوان یک مدل از ترکیبات رنگی موجود در شربت غلیظ چغندر قند) با استفاده از پودر کربن فعال رنگبری شده و به منظور دستیابی به شرایط بهینه رنگبری، از روش آماری سطح پاسخ (RSM) استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که شرایط بهینه رنگبری در حداکثر غلظت ملانوئیدین­ها (۷۵۰ میلی گرم بر لیتر) عبارت بود از: ۷ pH= و زمان تماس۳۰ دقیقه. در این شرایط، کارآیی رنگبری در سیستم­های مدل ملانوئیدین­ها و شربت غلیظ چغندر قند با افزودن ۱/۰ گرم پودر کربن فعال، به ترتیب ۰۷/۷۳ و ۹۳ درصد به دست آمد. خصوصیات سطحی ملانوئیدین­ها و پودر کربن فعال (قبل و پس از جذب سطحی) با استفاده از طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز (FTIR) ارزیابی گردید. بررسی سینتیک رنگبری، نشان دهنده پیروی جذب ملانوئیدین­ها از مدل سینتیکی شبه مرتبه اول بود. نتایج ایزوترم­های جذب نشان داد که جذب ملانوئیدین­ها با مدل ایزوترم در حال تعادل لانگمویر مطابقت خوبی داشت. در ادامه، به منظور بررسی اثر فرآیند رنگبری بر توزیع وزن مولکولی ملانوئیدین­ها از روش کروماتوگرافی ژل تراوایی (GPC) استفاده گردید که نشان دهنده توزیع وزن مولکولی این ترکیبات از ۷/۰ تا ۴۰۰۰ کیلو دالتون بود. در طی رنگبری سیستم­های مدل ملانوئیدین­ها، ترکیباتی با وزن مولکولی ۴۰۰۰ کیلو دالتون، کاملا" برطرف شده در حالی ­که ترکیباتی با وزن مولکولی بیشتر از ۲۳۰، ۷ و ۷/۰ کیلو دالتون، تمایل کمتری به جذب بر روی کربن فعال نشان دادند. نتایج این بررسی نشان دهنده قابلیت مناسب پودر کربن فعال جهت حذف ناخالصی­های رنگی با وزن مولکولی بالا در شربت غلیظ چغندر قند ­بود.    

کلیدواژه ها

ملانوئیدین­, پودر کربن فعال, شربت غلیظ چغندر قند, کارآیی رنگبری, کروماتوگرافی ژل تراوایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.