تاثیر اسانس روغنی پوست بالنگ بر تغییرات کیفیت شیمیایی و میکروبی فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان ذخیره شده در سرما

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: پژوهش های صنایع غذایی، دوره: 26، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_FOODRE-26-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 172
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رزاق محمودی

۱ دانشیار، مرکز تحقیقات میکروب شناسی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین

بابک پاک بین

۲ دانشجوی دکتری تخصصی بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران

رقیه وحیدی

۳ کارشناسی ارشد مهندسی صنایع غذایی، آزمایشگاه کنترل کیفی مواد غذایی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین

چکیده

تحقیق حاضر به منظور بررسی ترکیبات شیمیایی، اثرات آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی اسانس پوست بالنگ بر تغییر کیفیت شیمیایی و میکروبی ماهی قزل آلای رنگین کمان در دمای یخچال انجام شد. آزمایشات میکروبی (شمارش کلی باکتری های هوازی، باکتری های سرماگرا( و شاخص های شیمیایی (پراکسید، اسید چرب آزاد و تیوباربیتوریک اسید) به صورت دوره ای بر روی نمونه های فیله ماهی ( گروه شاهد و تیمار حاوی درصدهای مختلف اسانس بالنگ (۵/۰، ۵/۱ و ۳ درصد) طی دوره نگهداری ۱۵ روزه در دمای ۴ درجه سانتی گراد انجام شد. عمده ترین ترکیبات شیمیایی اسانس به ترتیب لیمونن (۶۰/۳۳ درصد)، بنزودی اکسل (۷۰/۲۹ درصد)، فنل (۱۰/۸ درصد)، بتابیسابولن (۴۰/۴درصد)، سیترال (۰۳/۴ درصد) و ژرانیول (۱۵/۲ درصد) بودند. مقادیر شاخص های اکسیداسیون و باکتریایی تیمارهای حاوی اسانس در مقایسه با تیمار نمونه شاهد، تغییرات کمتری طی مدت نگهداری نشان دادند. کمترین مقدار اسیدهای چرب آزاد (۵/۱ درصد) در انتهای دوره نگهداری مربوط به تیمار دارای ۳ درصد اسانس  بود (P< ۰.۰۵). با گذشت زمان مقادیر شاخص پراکسید در تمامی تیمارها افزایش نشان داد، با این وجود کمترین میزان در تیمار سه درصد اسانس بود(P< ۰.۰۵). شمارش کلی باکتری های هوازی، باکتری های سرماگرا در تیمار حاوی یک و یک و نیم درصد اسانس در مقایسه با سایر تیمارها متفاوت بود (P< ۰.۰۵). مقادیر تیوباربیتوریک اسید در تمامی تیمارها با گذشت زمان افزایش یافت، با این وجود در تیمار اسانس ۳ درصد نسبت به تیمارهای دیگر به طور معنی داری کند تر بوده (P< ۰.۰۵) و در انتهای دوره ۱۱/۰ میلی گرم مالون دی آلدئید درکیلوگرم بافت بود. 

کلیدواژه ها

قزل آلای رنگین کمان, اسانس بالنگ, کیفیت ماندگاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.