بهینه سازی استخراج و میکروانکپسولاسیون آنتوسیانین حاصل از پوست پیاز قرمز وکلم قرمز

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پژوهش های صنایع غذایی، دوره: 28، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_FOODRE-28-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 111
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدیه انصاری

گروه مهندسی شیمی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران

محمود رضا حجتی

گروه مهندسی شیمی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران

چکیده

آنتوسیانین ها  به­دلیل داشتن طیف گسترده ای از رنگ ها و خصوصیت آنتی اکسیدانی، بسیار پرکاربرد و گزینه ی مناسبی برای استفاده به عنوان رنگ خوراکی در تولید غذاهای گوناگون است. در این پژوهش، اثر پارامتر های نوع حلال (اتانول اسیدی شده با HCL  ۵/۱ نرمال و اتانول)، نسبت حلال به ماده­ اولیه)۱۰، ۱۵ و۲۰)، دما (°C ۴۰،۳۰ و ۵۰ )، زمان (۲، ۲۵ و ۴۸ ساعت) و میزان نور بر استخراج آنتوسیانین از پوست پیاز قرمز و کلم ­قرمز به روش حلال بررسی و با استفاده از طراحی آزمایش فاکتوریل جزئی شرایط بهینه استخراج تعیین شده است. نتایج نشان می دهد که بیشترین میزان استخراج از پوست پیاز قرمز و کلم قرمز به ترتیب در شرایط عملیاتی حلال اتانول اسیدی شده با  HCL۵/۱نرمال (۱۵:۸۵)، اتانول ۸۰٪ و دمای ۵۸/۳۱، ۸۸/۳۵ درجه سانتی گراد و زمان ۳۲/۱۸، ۴/۳ ساعت، نسبت حلال به ماده اولیه برابر ۶۵/۱۸، ۰۴/۱۸ (حجمی/جرمی) و در محیط تاریک است. به منظور افزایش پایداری رنگ مایع تولید شده در برابر عوامل محیطی، میکروانکپسولاسیون به روش خشک کن انجمادی و با دو عامل صمغ عربی و مالتودکسترین انجام شد. با توجه به نتایج آزمون TGA و DSC، عامل صمغ عربی در برابر حرارت مقاومت بیشتری داشته است به طوری که دمای آغاز تخریب پودر انکپسوله شده توسط این پوشش دهنده برای پوست پیاز قرمز و کلم قرمز به ترتیب از ۸۲/۶۳ به ۸۷/۲۵۰ و از ۰۳/۸۱ به ۶۴/۲۶۳ درجه سانتی گراد افزایش یافته است. متوسط اندازه ذرات پودر انکپسوله با عامل مالتودکسترین کوچک­تر و به ترتیب برابر با ۱/۶ و ۵/۲۱ میکرومتر است، هم­چنین طیف سنجی با استفاده از پراش اشعه ایکس(XRD)، نشان می دهد ساختار پودر های انکپسوله شده آمورف است.

کلیدواژه ها

آنتوسیانین , پوست پیاز قرمز, کلم قرمز, فاکتوریل جزئی, انکپسولاسیون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.