میزان آلودگی، تنوع گونه ای و قابلیت تولید بیوفیلم کلی فرم های جدا شده از بیوفیلم مخازن حمل شیر خام و تجهیزات فرآوری محصولات شیر

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پژوهش های صنایع غذایی، دوره: 29، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_FOODRE-29-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 180
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شلاله زاهدی نیا

گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

شهرام حنیفیان

گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

چکیده

زمینه مطالعاتی: کلی فرم ها گروه مهمی از خانواده انتروباکتریاسه هستند که ۱۰% از جمعیت میکروبی روده را تشکیل می دهند و اکثرا بیماری زا نیستند. آزمون های میکروبی مرتبط با جستجو و شمارش کلی فرم به صورت وسیع در صنایع شیر به عنوان میکروارگانیسم های شاخص جهت نشان دادن خطای فرآیند، بهداشت محیط و آلودگی ثانویه در محصول استفاده می شوند. هدف: این مطالعه با هدف بررسی میزان آلودگی و تنوع گونه ای کلی فرم ها در بیوفیلم مخازن حمل و نگهداری شیر خام و تجهیزات فرآوری محصولات شیر انجام گرفت. هم چنین قابلیت تولید بیوفیلم هر یک از جدایه های کلی فرمی ارزیابی گردید. روش کار: برای این منظور تعداد ۸۰ نمونه شامل ۳۰ نمونه از مخازن حمل و نگه داری شیر خام، ۳۰ نمونه از تجهیزات فرآوری محصولات لبنی و ۲۰ نمونه از سطوح مختلف سالن تولید نمونه گیری شد. نتایج: با توجه به نتایج حاصل مشخص گردید که ۷۵/۸ % کل نمونه ها آلوده به کلی فرم ها بودند. بالاترین میزان فراوانی مربوط به جنس های انتروباکتر و کلبسیلا با ۲۵/۳۱ % و کم ترین میزان فراوانی مربوط به سیتروباکتر با ۵/۱۲ % به دست آمد. نتایج الایزا نشان داد از ۱۶ جدایه شناسایی شده، ۵/۸۷ % قابلیت تولید بیوفیلم دارند و فقط ۲ (۵/۱۲ %) جدایه اشریشیا کولای فاقد این توانایی بودند. نتیجه گیری نهایی: در مجموع می توان گفت وجود آلودگی بالای کلی فرمی در کف سالن و تسمه نقاله ها، نشان دهنده پتانسیل بالای این مکان ها برای آلوده کردن فرآورده های شیر است و نیاز به استفاده از رویکردی جدید برای رفع این مشکل وجود دارد.

کلیدواژه ها

کلی فرم ها, بیوفیلم, مخازن شیر خام, تجهیزات فرآوری شیر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.