اثر تغییر دمای خشک کردن همرفتی بر کاهش مصرف انرژی و حفظ کیفیت ورقه های سیر
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: پژوهش های صنایع غذایی، دوره: 29، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_FOODRE-29-4_013
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 205
نویسندگان
گروه مهندسی بیو سیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
گروه مهندسی بیو سیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
چکیده
زمینه مطالعاتی: اخیرا مصرف سیرخشک به صورت ورقههای خشکشده یا پودر افزایش پیدا کرده است. هدف: در این تحقیق شرایط مختلف خشکشدن ورقههای سیر و رسیدن به کیفیت مطلوب از طریق شبیهسازی فرآیند خشکشدن بررسی شد. روش کار: ابتدا معادلات انتقال جرم و گرما در طول خشکشدن همرفتی سیر روی هندسه سه بعدی ورقههای سیر به روش اجزاء محدود به صورت همزمان حل شدند. سپس شبیهساز توسعهیافته به صورت تجربی در شرایط مختلف اعتبارسنجی شد. همزمان خواص مهندسی و کیفی ورقههای سیر مانند ضریب نفوذ موثر رطوبت، دانسیته ظاهری و تغییرات رنگ نمونهها مطالعه شد. در نهایت با استفاده از شبیهساز، موضوع کاهش انرژی مصرفی از طریق کاهش زمان کل فرآیند به همراه حفظ کیفیت ظاهری محصول، بر پایه اطلاعات خروجی از شبیهساز از طریق به کارگیری دمای متغیر هوای گرم در طی فرآیند و در ضخامتهای مختلف بررسی شد. نتایج: شبیهساز توسعهیافته با دقت بالایی توانست تغییرات نسبت رطوبت را در دماهای مختلف هوای گرم و ضخامتهای متفاوت سیر پیشبینی کند. تغییر دمای هوای گرم و ضخامت نمونهها تغییرات رنگ نهایی ورقههای سیر را تحت تاثیر قرار دادند؛ بطوریکه کمترین تغییر رنگ کلی نمونهها در دمای ۵۰ درجه سلسیوس و در ضخامت ۲ میلیمتری ورقههای سیر حاصل شد. با استفاده از نرمافزار توسعهداده شده، اعمال شرایط متغیر در دمای هوای گرم مورد استفاده با حفظ خواص رنگی محصول، توانست مدت زمان انجام فرآیند را کاهش و به تبع آن راندمان عملیات خشککنی را افزایش دهد. نتیجهگیری نهایی: برای دستیابی به محصول خشک با کیفیت بالا و رنگ شفافتر و نیز کاهش انرژی مصرفی از طریق کاهش زمان خشکشدن، باید از ورقههایی با ضخامت کمتر و هوای گرمی با دمای متغیر در طول فرآیند بر اساس الگوی خروجی مدل توسعهیافته استفاده شود. شبیهساز توسعهداده شده میتواند با دقت بالایی موارد مذکور را پیشبینی نماید.کلیدواژه ها
خشک کردن, رنگ, سیر, شبیه سازی, کاربرد دمای متغیر, کیفیتاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.