بررسی ویژگی‎های فیزیکی و شیمیایی نانولیپوزوم‎های حاوی بتا- سیتواسترول

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهش های صنایع غذایی، دوره: 30، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_FOODRE-30-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 266
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عاطفه پورجاهد

گروه مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول

حبیب اله عباسی

گروه مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول

نسیم صفاریان

دانش آموخته شیمی کاربردی

چکیده

زمینه مطالعاتی: در سال‎های اخیر، از فیتواسترول‎ها، به منظور کاهش جذب کلسترول در رژیم غذایی استفاده شده است. نقطه ذوب بالا و نامحلول بودن آن‎ها در آب و روغن، افزودن فیتواسترول‎ها را به مواد غذایی با مشکل مواجه می‎کند. هدف: هدف از این پژوهش بهبود خصوصیات فیزیکی و شیمیایی فیتواسترول‎ها به کمک نانولیپوزوم‎ها است. روش کار: در این مطالعه، نانولیپوزوم‎های حاوی بتا- سیتواسترول از غلظت‎های مختلف لسیتین سویا و کلسترول به روش هیدراسیون لایه نازک تهیه شد و برای کاهش اندازه ذره از هموژنایزر اولتراسونیک استفاده گردید. طیف‎سنجی مادون قرمز (FTIR) برای مطالعه برهم‎کنش گروه‎های عاملی مواد افزودنی مختلف در ترکیب نانولیپوزوم‎ها استفاده گردید. نتایج نشان داد که برهم‎کنش بین بتا- سیتواسترول و نانولیپوزوم‎ها از نوع پیوند هیدروژنی است. میانگین قطر حجمی ذرات، شاخص پراکندگی، پتانسیل زتا، پایداری فیزیکی و pH نانولیپوزوم‎های تولید شده بررسی گردید. نتایج: میانگین قطر حجمی ذرات بین ۹۰ تا ۱۰۰ نانومتر بود. افزودن کلسترول به نمونه‎ها، میانگین قطر حجمی نانولیپوزم‎ها را به مقداری کم و به صورت معناداری (۰۵/۰> P) افزایش داد، با این حال، موجب کاهش معنادار پتانسیل زتا (۰۵/۰> P) و پایداری بیشتر نمونه‎ها در دماهای مختلف گردید. همچنین pH نمونه‎ها به محدوده خنثی نزدیک بود که ثابت می‎کند استفاده از این نانولیپوزوم‎ها تاثیری در تغییر pH مواد غذایی ندارد. نتیجه گیری نهایی: بهترین نتایج برای نمونه حاوی ۰۶/۰ گرم کلسترول به دست آمد که علیرغم اندازه ذره تا حدودی بزرگ‎تر، از نظر پتانسیل زتا، پایداری فیزیکی و pH،مطلوب‎تر از سایر نمونه‎ها بود.

کلیدواژه ها

بتا- سیتواسترول, نانولیپوزوم, اندازه ذره, پایداری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.