مطالعه و مدل سازی حساسیت به کوفتگی میوه زردآلو تحت تاثیر ویژگی های ضربه و خصوصیات میوه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پژوهش های صنایع غذایی، دوره: 31، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_FOODRE-31-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 298
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی خدائی

گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

سید صادق سیدلو هریس

دانشگاه تبریز دانشکده کشاورزی گروه مهندسی بیوسیستم

مرتضی صادقی

گروه مهندسی مکانیک ،دانشکده مکانیک، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

سعید ظریف نشاط

دانشیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

چکیده

زمینه مطالعاتی: کوفتگی شایع ترین نوع صدمات مکانیکی میوه ها در فرآیندهای پس از برداشت مانند بسته بندی و حمل ونقل می باشد. بررسی و پیش بینی دقیق و مناسب حساسیت به کوفتگی می تواند در انتخاب نوع محصول و مدیریت بهتر فرآیندهای پس از برداشت میوه ها مفید باشد. هدف: تحقیق حاضر با هدف بررسی حساسیت به کوفتگی میوه زردآلو و مدل سازی آن تحت تاثیر مشخصه های ضربه (انرژی ضربه و بیشینه نیروی برخورد) و مشخصه های فیزیکی زردآلو (شعاع انحنا و سفتی آکوستیک) و با نگرش شناسایی رقم مقاوم تر در برابر کوفتگی انجام شد. روش کار: برای انجام آزمایش های تجربی و اندازه گیری خصوصیات فیزیکی مرتبط از دو رقم زردآلوی شاهرودی و اردوباد استفاده شد. ضرباتی با سطوح مختلف انرژی اعمال و حساسیت به کوفتگی به صورت مدل ها وتوابع رگرسیونی خطی و خطی چندگانه توسعه داده شدند. در این مدل ها، انرژی جذب شده توسط زردآلو به صورت تابعی از خصوصیات ضربه (بیشینه نیروی برخورد یا انرژی ضربه) در کنار خصوصیات میوه ( شعاع انحنا و سفتی آکوستیک) پیش بینی شد. نتایج: طبق یافته های این مطالعه همه مشخصه های منتخب و بعضی از اثرات متقابل آن ها تاثیر معنی داری بر میزان کوفتگی محصول داشتند. معادله رگرسیونی خطی چندگانه بهترین مدل برای پیش بینی حساسیت به کوفتگی زردآلو انتخاب شد. نتایج نشان داد با افزایش مشخصه های شعاع انحنا و سفتی آکوستیک میوه، مقدار کوفتگی کاهش می یابد اما با افزایش هر دو مشخصه نیروی برخورد و انرژی ضربه، انرژی جذب شده افزایش پیدا می کند. نتیجه گیری نهایی: با توجه به نتایج این تحقیق، رقم اردوباد حساسیت کمتری نسبت به کوفتگی دارد و برای انتقال به مسافت های طولانی گزینه مناسب تری می باشد.

کلیدواژه ها

زردآلو, سفتی آکوستیک, صدمات مکانیکی, کوفتگی, مدل سازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.