تاثیر محلول اکسید روی بر کیفیت و عمر نگهداری میوه توت فرنگی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پژوهش های صنایع غذایی، دوره: 32، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_FOODRE-32-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 175
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل گلشن تفتی

بخش تحقیقات مهندسی صنایع غذایی و فناوری های پس از برداشت، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،

عادل میرمجیدی هشتجین

بخش تحقیقات مهندسی صنایع غذایی و فناوری های پس از برداشت، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

سید محمد ساجد

شرکت ایمن نوین پوشان پاک

چکیده

زمینه مطالعاتی: توت فرنگی از میوه های فسادپذیر است که به پوسیدگی های قارچی حساس بوده و دارای عمر پس از برداشت کوتاهی است. اکسید روی به عنوان ترکیبی ایمن با خاصیت ضد میکروبی می تواند در افزایش زمان ماندگاری توت فرنگی موثر باشد. هدف: در این پژوهش، تاثیر محلول اکسید روی ( با نام تجاری ایمن ژاو) بر ماندگاری، ویژگی-های فیزیکوشیمیایی و حسی میوه توت فرنگی رقم کاماروسا بررسی شد. روش کار: میوه های توت فرنگی در محلول اکسید روی با غلظت های مختلف (۳۱/۰ درصد، ۶۳/۰ درصد، ۹۴/۰ درصد و ۲۵/۱ درصد) برای زمان های ۱، ۲ و ۳ دقیقه غوطه ور شدند. سپس میوه ها در ظروف پلاستیکی، بسته بندی و در شرایط معمولی (دمای ۲۵ درجه سانتی گراد) و سردخانه (دمای ۴ درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی ۹۰-۸۵ درصد) نگهداری شدند. داده ها با آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج: محلول اکسید روی در غلظت ۳۱/۰ درصد و غوطه-وری برای مدت ۳ دقیقه سبب حفظ کیفیت و افزایش زمان ماندگاری میوه های توت فرنگی تا ۲ هفته در سردخانه شد. در شرایط معمولی نگهداری نیز استفاده از محلول اکسید روی در غلظت ۶۳/۰ درصد و زمان غوطه وری ۳ دقیقه سبب افزایش زمان نگهداری میوه های توت فرنگی به ۴۸ ساعت شد. در این شرایط، میزان پوسیدگی میوه های توت فرنگی در مقایسه با شاهد تا ۷۰ درصد کاهش یافت. اثر محلول ایمن ژاو روی ویژگی های حسی محصول قابل تشخیص نبود و تفاوت معنی داری بین تیمارها مشاهده نشد. نتیجه گیری نهایی: محلول اکسید روی در غلظت های پیشنهادی و نگهداری در سردخانه، در حفظ کیفیت و کاهش پوسیدگی در میوه توت فرنگی موثر بود.

کلیدواژه ها

اکسید روی, پوسیدگی, توت فرنگی, رقم کاماروسا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.