مطالعه تطبیقی نقاشی های دیواری امامزاده ها و کلیساهای اصفهان.

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه بنیان های حکمی - فلسفی هنر ایرانی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PIA-1-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 360
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی رضا محمدی میلاسی

عضو هیات علمی دانشگاه ، گروه هنر های تجسمی

فرنوش هدایت

معلم هنر ستان

چکیده

شاه عباس اول پس از کوچاندن ارمنیان به اصفهان دستور داد برای آنان کلیساهایی بسازند تا به زندگی شهری در اصفهان پای­بند شوند. این کلیساها، که در ابتدا با کمک معماران ایرانی شکل گرفت، رنگ و بویی ایرانی داشت بیشتر محققانی که درباره کلیساهای جلفای نو اصفهان نوشته­اند بر ایرانی بودن در معماری کلیساهای اصفهان تکیه کرده­اند. هدف اصلی در این مقاله مطالعه تطبیقی نقاشی های دیواری بازمانده از اواخر قاجار امام زاده ها اصفهان و کلیساهای صفوی اصفهان از نظر مضمون ،ساختار، شمایل و رابطه با محیط است ،سوال پژوهش این است که نقاشی کلیساها چه تاثیری برنقاشی های دیواری امامزاده ها در اواخر دوره قاجار داشت؟ شیوه گرداوری اطلاعات بصورت کتابخانه ای و میدانی است،  روش تحقیق  توصیفی - تحلیلی  و تطبیقی است، می­کوشد شباهت­ها و تفاوت­های لحن و شکل نقاشی دیواری­های کلیساها و امامزاده­های شهر اصفهان  به عنوان یکی از جلوه­گاه­ هنر قدسی از نظر مفهوم و بیان  برحسب ویژگی­های مرتبط با نقششان بیان کند. یافته های پژوهش نشان میدهد، موضوع نقاشی­های امامزاده­ها ، روایاتی تصویری از مضمون­های مورد علاقه مردم شیعه مذهب ایرانی است. شمایل مبارک پیامبر (ص)، ائمه اطهار (ع)، روایت تصویری واقعه عاشورا، همه از مصادیق بارز علائق و اعتقادات هر مسلمانی است که به مکانی چون امامزاده وارد می­شود. موضوع نقاشی هایی که بر دیوار کلیساهای جلفای نو اصفهان اجرا ­شده  عموما مصائب مسیح و نزدیکان او و دیگر روایات مذهبی آمیخته به اعتقادات مردم است. در امامزاده­های اصفهان نیز داستان­های مذهبی و مصائب ائمه اطهار آمیخته به باورهای عامیانه به تصویر درآمده است که ترکیب بندی ، رنگ و شمایل از کلیساها تاثیر گرفته است. اجرای نقاشی و مصالح کار نقاشان در هر دو تقریبا مشترک بوده است. علی رغم شباهت­ها، نقاشی کلیساها به تعبیری، هنر دولتی بوده است، ولی پدیدآورندگان نقاشی دیواری امامزاده­ها هیچ کدام به طبقه حاکم وابسته نبوده­اند و این موضوع در نحوه اجرا و غنای کار بسیار تاثیرگذار است.

کلیدواژه ها

نقاشی دیواری, امامزاده , اصفهان, کلیسا, جلفای نو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.