ارزیابی درجه هوازدگی باتولیت گرانیتی شیرکوه در جنوب غرب یزد با استفاده از شاخصهای فیزیکی و مکانیکی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: بیست و چهارمین همایش انجمن زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SGSI24_075
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 164
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه سلیمیان ریزی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زمین شناسی، دانشگاه یزد

مهدی ترابی کاوه

استادیار، گروه زمین شناسی ، دانشگاه یزد

غلامرضا تاج بخش

استادیار، گروه زمین شناسی ، دانشگاه یزد

مهناز خدامی

استادیار، گروه زمین شناسی ، دانشگاه یزد

چکیده

از مهمترین عوامل در انجام پروژه های مهندسی آگاهی از ویژگیهای فیزیکی- مکانی کی سنگها میباشد. هوازدگی یکی از عوامل محیطی تاثیرگذار در مقاومت سنگ میباشد. بی توجهی به عملکرد هوازدگی توسط مهندسین طراح در برخی موارد باعث شکست پروژه و تحمیل هزینه های اضافی میشود. متاسفانه پیچیدگی و پر هزینه بودن چنین مطالعاتی، منجر به مطالعهی کمتر رفتار سنگها در ارتباط با هوازدگی شده است. در این مطالعه با اندازه گیری خصوصیات فیزیکی و مکانی کی (تخلخل، درصد جذب آب، سختی چکش اشمیت، شاخص بار نقطه ای و سرعت سیر موج) سنگهای گرانیتی شیرکوه، ارتباط بین پارامترهای مذکور مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به همبستگی قابل توجه بین درجه هوازدگی و خصوصیات فیزیکی-مکانی کی اندازه گیری شده مشخص گردید که با افزایش درجه ی هوازدگی میزان تخلخل و درصد جذب آب افزایش نشان داده و شاخصهای مکانی کی نظیر سختی چکش اشمیت، شاخص بارنقطه ای، شاخص دوام وارفتگی و سرعت سیر موج روند کاهشی دارند. روابط تجربی مستخرج از این مطالعه به خوبی قابلیت تخمین ویژگیهای فیزیکی- مکانی کی گرانیتهای شیرکوه یزد را داشته و میتوانند بصورت قابل اطمینانی مورد استفاده قرار گیرند.

کلیدواژه ها

شاخصهای فیزیکی، شاخصهای مکانیکی، گرانیت، هوازدگی، یزد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.