آنومالی های ایزوتوپ کربن منفی نزدیک مرز سریهای ۲ و ۳ کامبرین در کوه های البرز، شمال ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: بیست و چهارمین همایش انجمن زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SGSI24_064
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 462
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی امین رسولی

گروه علوم زمین دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

یعقوب لاسمی

سازمان زمین شناسی ایلینویز امریکا

شرمین ظاهری

وزارت آموزش و پرورش، دبیرستان صادق وزیری، سنندج، ایران

چکیده

مرز سریهای ۲ و ۳ کامبرین/ نزدیک مرز سنتی کامبرین زیرین و میانی با آنومالی جهانی بزرگ ایزوتوپ کربن منفی مشخص میشود. برای تعیین این مرز در ایران، ایزوتوپهای کربن لایه های کربناته واحد شیلی سازند لالون و نهشته های آغازین سازند میلا تعیین و ارزیابی شده اند. در کوه های البرز، δ۱۳C نهشته های آغازین سازند میلا مقدار - ۳/۸۶% تا + ۰/۳۱ %۰در ۹ متر بالاتر از آن را نشان میدهند. در نهشته های کربناته واحد شیلی ایزوتوپ کربن منفی از - %۰۲/۹۳ تا - ۱/۶۹%۰ تغییر میکند. آنومالی منفی بزرگ ۱۳Cδ در نهشته های آغازین سازند میلا، به گمان قوی، هم ارز انقراض تریلوبیتهای Redlichia و (ROECE) Olenellus و منطبق با انقراض زیستی نزدیک مرز سریهای ۲ و ۳ کامبرین در قاعده اشکوب ۵ کامبرین است. آنومالی δ۱۳C = - ۲/۹۳ در واحد شیلی هم میتواند هم ارز با انقراض آرکئوسیاتیدها (AECE) در بخش میانی اشکوب ۴ کامبرین باشد. این مقادیر آنومالی منفی ۱۳Cδ به ترتیب منطبق با انقراضهای زیستی هاکبی پیشین و پسین هستند.

کلیدواژه ها

سریهای ۲ و ۳ کامبرین، رخداد AECE، رخداد ROECE، سازند میلا، سازند لالون

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.