تاثیر عملیات حرارتی پس گرم بر ریزساختار فلز جوش فولاد زنگ نزن مارتنزیتی 410NiMo
- سال انتشار: 1389
- محل انتشار: چهارمین همایش مشترک انجمن مهندسین متالورژی و انجمن ریخته گری ایران
- کد COI اختصاصی: IMES04_100
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 2778
نویسندگان
کارشناس ارشد مهندسی مواد - مرکز پژوهش متالورژی رازی
دکترای مهندسی مواد، دانشیار - عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی مواد، دانش
چکیده
در این تحقیق اثر عملیات حرارتی پس گرم بر ریزساختار فلز جوش فولاد زن گ نزن مارتنزیتی نوع 410NiMo مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور نمونه هایی از غلتک های فولادی روکش کاری شده با این الکترود توسط دو سیکل مختلف تمپر شدند. بررسی ساختاری و فازشناسی نمونه ها نشان داد که ریزساختار فلز جوش در شرایط پس از جوشکاری به صورت مارتنزیتی همراه با حدود ۸% آستنیت باقیمانده و دارای سختی حدود 45HRC است. انجام عملیات حرارتی تمپرینگ در دمای 550°C و به مدت ۱۵ ساعت سبب تمپر شدن ساختار مارتنزیتی و حصول سختی 40HRC شد، که میزان آستنیت باقیمانده در ساختار حاصله حدود 3/2% است. انجام عملیات حرارتی تمپرینگ در دمای 730°C و به مدت ۷ ساعت سبب تمپر شدن شدید ساختار مارتنزیتی و حصول سختی 35HRC همراه با حدود 0/8% آستنیت باقیمانده شد. در اثر انجام آزمایش خستگی حرارتی روی نمونه ها پس از انجام عملیات حرارتی تمپرینگ در محدوده دمایی 400-700°C به تعداد ۱۰۰۰ سیکل هیچ ترکی روی سطح نمونه ها ایجاد نشد. بر اساس نتایج سختی سنجی بعد از انجام آزمایش خستگی حرارتی، نمونه هایی که تحت عملیات حرارتی تمپرینگ اول قرار داده شدند به سختی حدود 36HRC و نمونه هایی که تحت عملیات حرارتی تمپرینگ دوم قرار داده شدند به سختی حدود 34HRC رسیدند.کلیدواژه ها
فولاد زنگ نزن مارتنزیتی، عملیات حرارتی تمپرینگ، آستنیت باقیماندهمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.