ویژگی های کمی و کیفی گونه های جنس بلوط در توده های جنگلی شهرستان سردشت (روستای سوستان)، استان آذربایجان غربی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هشتمین همایش علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم کشاورزی و منابع طبیعی ایران
  • کد COI اختصاصی: PDCONF08_153
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 826
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عایشه اسماعیلی

دانشجوی دکتری جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه

سید رستم موسوی میرکلا

استادیار، گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه

احمد علیجانپور

دانشیار، گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه

مرضیه حجاریان

استادیار، گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه

سجاد قنبری

استادیار، گروه جنگلداری دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز

چکیده

گونه های مختلف جنس بلوط مهمترین گونه های درختی جنگل های زاگرس هستند، استفاده بی رویه ساکنین منطقه از این درختان باعث کاهش سطح کمی و کیفی این گونه های ارزشمند و همچنین ایجاد توده های ناهمگن شده است. شناخت خصوصیات کمی و کیفی این درختان می تواند کلید راهنمایی برای دخالت های مدیریتی به منظور حفظ، احیاء و توسعه جنگل ها باشد. گونه های بلوط، به دلیل تولید محصولات غیرچوبی (گل های مختلف و بذر، گل) از گونه های با ارزش جنگل های زاگرس است. هدف از این پژوهش بررسی مشخصات کمی و کیفی گونه های مختلف جنس بلوط، برآوردی از تراکم و درصد تاج پوشش آنها در توده های مورد بررسی است. در این بررسی سامان عرفی روستای سوستان انتخاب و در توده های جنگلی این روستا ۷ خط نمونه با طول نامساوی به صورت تصادفی برداشت شد. در برداشت خط نمونه مشخصه های نوع گونه، ارتفاع درخت، قطر برابرسینه، قطر کوچک و بزرگ تاج، مبدا گونه، وضعیت سلامت و فاصله بین درختان اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میانگین قطر برابر سینه و ارتفاع کل توده های مورد بررسی به ترتیب ۱۲/۷۵ سانتی متر و ۴/۷۳ متر است. براساس آزمون دانکن انجام شده، که میانگین قطر برابر سینه و ارتفاع کل توده های مورد بررسی به ترتیب ۷۵ بین قطر برابر سینه و ارتفاع درختان در سه گونه بلوط اختلاف معنی دار وجود دارد. وبراساس آزمون کایاسکور بین درصد دانه و شاخه زادی گونه های بلوط اختلاف معنی دار وجود دارد، در حالی که در بین گونه ها از نظر سلامت اختلاف معنی دار وجود ندارد.

کلیدواژه ها

برودار، بلوط، تاج پوشش، جنگل های سردشت، سامان عرفی، مازودار، وی ول

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.