مطالعه تاثیر کودهای آلی و شیمیایی بر صفات مهم مرفولوژیک، عملکرد و اجزای عملکرد دانه ارقام برنج هاشمی و شیرودی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هشتمین همایش علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم کشاورزی و منابع طبیعی ایران
  • کد COI اختصاصی: PDCONF08_091
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 374
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم مرادی خواجوند

گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس

مجتبی نشایی مقدم

دانش آموخته دکتری اصلاح نباتات دانشگاه گیلان

علی قربانی پور

گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس

چکیده

در این تحقیق عکس العمل دو رقم برنج هاشمی و شیرودی نسبت به کودهای دامی و شیمیایی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای مورد مطالعه در این تحقیق عبارت اند از فاکتور اول در دو سطح ارقام برنج (هاشمی و شیرودی) و فاکتور دوم در پنج سطح شامل انواع کودهای شیمیای و دامی (عدم مصرف کود، کود گاوی به مقدار ۱۰ تن در هکتار، کود مرغی به مقدار ۱۰ تن در هکتار، کود گوسفندی به مقدار ۱۰ تن در هکتار و کود شیمیایی کامل (NPK) به مقدار ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار) بود. نتایج کلی حاصل از این تحقیق نشان داد که در بین دو رقم برنج هاشمی و شیرودی از نظر تمامی صفات مورد مطالعه به جزء وزن هزار دانه اختلاف معنی داری مشاهده شد. تاثیر کود های شیمیایی و دامی بر صفات ارتفاع بوته، تعداد دانه پر در خوشه، درصد باروری خوشه، تعداد دانه پوک در خوشه، وزن هزار دانه و عملکرد دانه در بوته معنی دار بود. اثرات متقابل تیمارهای رقم و کود بر صفات طول خوشه، تعداد کل دانه در خوشه و تعداد دانه پر در خوشه معنی دار بود. عملکرد دانه در دو رقم برنج شیرودی و هاشمی به ترتیب برابر با ۵۸/۰۴ و ۴۹/۳۶ گرم در بوته است. همانطور که نتایج نیز نشان داد بوته ها در رقم برنج شیرودی دارای عملکرد دانه بیشتری نسبت به رقم برنج هاشمی هستند. بیشترین و کمترین عملکرد دانه بوته ها به ترتیب در تیمار کود شیمیایی NPK و عدم مصرف کود (تیمار شاهد) مشاهده شد که مقادیر آنها به ترتیب برابر با ۷۵/۰۰۵ و ۲۳/۹۴ گرم بود. کرت هایی که در آنها کود مرغی مصرف شده بود نیز عملکرد دانه بالایی داشتند.

کلیدواژه ها

برنج، کودهای ارگانیک و شیمیایی، عملکرد و اجزای عملکرد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.