تاثیر نسبت های کشت مخلوط سری جایگزینی بر کمیت و کیفیت عملکرد جو و ماشک
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: هشتمین همایش علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم کشاورزی و منابع طبیعی ایران
- کد COI اختصاصی: PDCONF08_080
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 502
نویسندگان
گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد میاندوآب، دانشگاه آزاد اسلامی، میاندوآب، ایران
چکیده
مجموع عملکرد گیاهان زراعی در کشت مخلوط به دلیل استفاده بهینه از منابع رشد، به طور معمول بیشتر از عملکرد هر یک از گیاهان در روش تک کشتی می باشد. به منظور ارزیابی عملکرد کمی و کیفی ماشک گل خوشه ای در کشت خالص و مخلوط با جو آزمایشی در سال زراعی (۱۳۹۲-۱۳۹۱) به مدت دو سال در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی میاندوآب انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با ۶ تیمار در چهار تکرار اجرا شد. تیمار های آزمایش شامل کشت خالص جو، ماشک گل خوشه ای و کشت مخلوط این گیاهان بودند.کشت مخلوط به صورت ردیفی و با روش جایگزینی انجام گردید. در کشت جایگزینی نسبت معینیاز یک گیاه حذف و معادل آن ازگیاه دیگرجایگزین گردید به این صورت که به تناسب نسبت کاشت ( ۱:۱ ) بذرها در ردیف های جداگانه به فاصله ۲۰ سانتیمتری از هم کاشته شدند ( ۱ ردیف جو و یک ردیف ماشک) . نسبت های کاشت نیز به صورت زیر در نظر گرفته شد. ۱۰۰ درصد ماشک گل خوشه ای (تک کشتی)، ۸۰ درصد ماشک گل خوشه ای + ۲۰ درصد جو، ۶۰ درصد ماشک گل خوشه ای + ۴۰ درصد جو، ۴۰ درصد ماشک گل خوشه ای + ۶۰ درصد جو، ۲۰ درصد ماشک گل خوشه ای + ۸۰ درصد جو، ۱۰۰ درصد جو (تک کشتی جو). صفات عملکرد دانه جو ، عملکرد بیولوزیک جو و ماشک تعداد دانه در سنبله جو، وزن هزار دانه جو، تعداد ساقه ماشک، ارتفاع بوته جو و ماشک، درصد ماده خشک قابل هضم، درصد قندهای محلول در آب، درصد دیواره سلولی منهای سلولز، درصد دیواره سلولی سلولز ودرصدپروتئین موردبررسی قرارگرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس مرکب نشان دادکه میانگین بیشترین عملکرد دانه جو مربوط به کشت خالص جو با عملکرد ( ۳۱۸۹ کیلو در هکتار) بوده است. بالاترین میزان درصد ماده خشک قابل هضم در سال اول در تیمار ۸۰ % جو و ۲۰ % ماشک به مقدار (۵۷/۲۱ درصد) به دست آمد . بالاترین میزان درصد پروتئین خام نیز در سال اول در کشت جایگزینی ۱۰۰ درصد ماشک با مقدار (۲۱/۸۶ درصد) به دست آمد. شاخص نسبت برابری زمین در تیمارهای مختلف نشان داد که در تمامی تیمارهای کشت مخلوط LER > ۱ بوده و تمامی سیستم های کشت مخلوط نسبت به تک کشتی سودمند می باشد .کلیدواژه ها
نسبت کاشت، جایگزینی، کشت مخلوط، جو، ماشکمقالات مرتبط جدید
- اثر وزن بنه مادری و مقادیر کود دامی بر عملکرد بنه های دختری و گل زعفران در سال دوم
- بررسی پیشرفت های ریزازدیادی زعفران ( Crocus sativus L. ) و چالشهای آن
- بررسی ارتباط غلظت آهن بنه زعفران با عملکرد ماده خشک در دو منطقه قائن و نهبندان در خراسان جنوبی
- برهمکنش شوری، کود گاوی و روش کاشت بر محصول و رشد زعفران در سال پنجم دوره رشد
- اثر محتوای فسفر برگ و بنه بر خصوصیات رشدی بنه های دختری زعفران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.