مروری بر اثر تغییر اقلیم بر خشکسالی روستاهای مناطق مرزی با استفاده از داده کاوی های فضایی
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: هشتمین همایش علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم کشاورزی و منابع طبیعی ایران
- کد COI اختصاصی: PDCONF08_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 312
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد آب و هواشناسی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
دکتری تخصصی آب و هواشناسی دانشگاه سیستان و بلوچستان
چکیده
پدیده خشکسالی یکی از رخدادهای اقلیمی است که جوامع انسانی را در ابعاد مختلف تحت تاثیر قرار می دهد. اثرات این پدیده ممکن است در طولانی مدت در کمبود منابع آبی، تغییر الگوهای کشاورزی و حتی دگرگونیزندگی روستایی و شهری خود را نمایان سازد. هدف از این مقاله بررسی اثرات تغییر اقلیم به ویژه خشکسالی، در روستاهای مناطق مرزی استان سیستان و بلوچستان می باشد. استان سیستان و بلوچستان به دلیل داشتناقلیم گرم و بیابانی و نداشتن آبهای سطحی دایمی و از همه مهمتر وابستگی به جریانات رودخانه هیرمند که از خارج از کشور تامین میشود، به واسطه تغییرات اقلیمی و بروز خشکسالی های شدید، تحت تاثیر قرار گرفتهاست. روش شناسی پژوهش حاضر، توصیفی - تحلیلی است و داده ها و اطلاعات مورد نیاز آن از طریق سازمان هواشناسی ایران و مرکز ملی آمار و تصاویر ماهواره ای گردآوری شده سپس با بهره گیری از شاخص استانداردبارش (SPI)، شاخص تفاضل پوشش گیاهی (NDVI) به بررسی و تحلیل خشکسالی در محدوده مورد مطالعه پرداخته و اثرات آن را در بخش های مختلف تشریح نموده است. نتایج نشان می دهد که بیشتر قسمت هایاستان از شرایط تغییر اقلیم متاثر شده که از نتایج آن می توان به تعطیلی فعالیت های کشاورزی، دامداری، صیادی و فعالیت های معیشتی محلی را بر شمرد که باعث بیکاری و مهاجرت نیروی کار به مراکز استان هایدیگر را به دنبال دارد. همچنین به دلیل اینکه مرزهای شرقی دارای اهمیت ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک دارند خالی شدن این مناطق از سکنه تبعات منفی برای امنیت ملی کشور نیز خواد داشت.کلیدواژه ها
تغییر اقلیم، خشکسالی، مناطق مرزی، سیستان و بلوچستان، داده کاویمقالات مرتبط جدید
- بررسی تناسب اقلیمی جهت تعیین گونه منتخب آبزی پرورشی (مطالعه موردی جنوب اهواز و شمال شوش)
- ارزیابی فعالیت آنتی آکسیدانی ژنوتیپهای(ارقام) کنجد در پاسخ به تنش سرما
- تاثیر تنش سرما برمحتوای H۲O۲ و MDA در ژنوتیپهای کنجد در مرحله ی گیاهچهای
- برسی برهمکنش قارچمیکوریزا آربسکوالر و سطوح مختلف فسفر بر گیاه باقال ( Vicia faba L. ) تحت شرایط تنش خشکی
- اثرات زیست محیطی سدها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.