بررسی انتقادی مولفه خودآئینی در نظریه معنویت گرای عقلانیت و معنویت

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: همایش معنویت های نوظهور؛ شاخصه‌ها و نقد‌ها
  • کد COI اختصاصی: SPISCA01_031
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 390
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدجواد فرج نژاد

دانشجوی دکتری مدرسی معارف اسلامی دانشگاه معارف اسلامی قم

چکیده

نظریه عقلانیت و معنویت به دنبال کاستن درد و رنج بشر با رویکرد معنویت گرایی جدید است. ملکیان در این نظریه توجه خاصی به ویژگیهای انسان معنوی دارد و در نتیجه التفات نظریه به مقوله مدرن شدن، ویژگیهای خاصی برای انسان معنوی بیان کرده است. از جمله این ویژگیها، خودآیینی یا خودفرمانروابودن انسان معنوی است. البته این انگاره، نتیجه استدلال گرایی و غیرمتعبدبودن انسان معنوی است. در مقابل، انسان غیرمعنوی دیگر فرمانرواست و در نهایت به ازخودباختگی انسان می انجامد. این پژوهش با بررسی مسئله تعبد، استدلال گرایی و تبارشناسی فکری این مفهوم، مولفه خودفرمانروایی انسان معنوی را ارزیابی انتقادی میکند. نتیجه این تحقیق آن است که تعبد به طورمطلق به دیگرآیینی منجر نمیشود و تعبد مورد نظر در دین وحیانی، تعبدی مدلل است.

کلیدواژه ها

خودآیینی، خودفرمانروایی، استدلال گرایی، تعبد، عقلانیت، معنویت.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.