نسبت سنجی نظری معنویتهای نوظهور با معنویت اسلامی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: همایش معنویت های نوظهور؛ شاخصه‌ها و نقد‌ها
  • کد COI اختصاصی: SPISCA01_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 449
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسلم گریوانی

دکتری عرفان اسلامی دانشگاه ادیان پژ وهشگر پژ وهشگاه فرهنگ اندیشه اسلامی

چکیده

یکی از جریانهای پرچالش عصر ما، پدیده »جریانهای نوظهور معنوی« یا »عرفانواره ها« است. مواضع گوناگونی از سوی اندیشمندان جهان و ایران اتخاذ شده است اما آنچه ذهن یک پرسشگر را به خود مصروف میدارد نسبت این جریانها با عرفان و معنویت اصیل دینی از جمله معنویت اسلامی است. از آنجا که باطن نگری، رازگرایی و توجه به عالم درون، خصلت مشترک این جریانهاست، آنها را با عرفان و معنویت اسلامی قابل مقایسه و تقریب مینماید، ولی از آن جهت که جریانهای معنوی به لحاظ تبارشناسی، مبانی و روشها در فضای اومانیسم و سکولاریسم نضج یافته اند، با معنویت اسلامی که بر پایه پذیرش وحی، توحید و شریعت استوار است دچار تمایز شده و بعضا عرفان انگاری و معنویت شمردن آنها با تردید همراه شده است. در این پژوهش ضمن تبیین چیستی معنویتهای نوظهور و عرفان و معنویت اسلامی، با مبنا قرار دادن تمایز علوم در سه حوزه ی: »موضوع«، »روش« و »غایت«؛ این جریانها در هر یک از این سه حوزه مذکور، با معنویت اسلامی متمایز ارزیابی شده است. ضمنا ذیل هر یک از سه حوزه ی مذکور، زاویه ی هر یک از جریانهای نوظهور را از عرفان اسلامی تبیین کردیم.

کلیدواژه ها

عرفان و تصوف، معنویت، ادیان جدید، جریانهای نوظهور معنوی، معنویت اسلامی، .spirituality

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.