بررسی نسبت انگاره» خود الوهیتی« در معنویت نوین با» وحی دل« مولوی(بررسی نسبت میان مولوی و معنویت گرائی)
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: همایش معنویت های نوظهور؛ شاخصهها و نقدها
- کد COI اختصاصی: SPISCA01_020
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 348
نویسندگان
دانشجوی دوره دکتری دانشگاه ادیان و مذاهب قم؛
چکیده
در این نوشتار به تحلیل و مقایسه انتقادی یکی از مولفه های معنویت گرائی جدید و تعالیم مولوی(وحی دل) پرداخته ایم. در دوران پست مدرن معنویتگرائی به عنوان گفتمان رقیب ادیان سنتی و علم گرائی از مولفه ها و عناصر گوناگون برخوردار است.» گردش به درون« یکی از مولفه های محوری معنویتگرائی است که پیامد آن خود الوهیتی انسان مدرن است؛ معنویتگرائی بر این باور است که انسان با تغییر زیست معنوی و چرخش از عالم بیرون و تمرکز بر درون خود، میتواند تمام حقیقت را دریافت کند بدون اینکه به عالم بیرون از انسان اصالت دهد. ظاهرا این انگاره با برخی از آموزه های عرفان اسلامی، به ویژه برخی تعالیم مولوی مشترک به نظر میرسد. برخی از دگراندیشان با توجه به انتشار گسترده آثار این شاعر عارف در غرب، بدون در نظر گرفتن زمینه های پیدایش معنویت گرائی و دلالتهای کلامی آن، سعی دارند از ظن خود یار جلال الدین شوند و چهره ای جدیدی اما ناهمخوانا با تعالیمش از وی بسازند. بر این پایه، به مقایسه و تحلیل این موضوع خاص از منظرمولوی و معنویت گرائی پرداخته و چنین نتیجه گیری شده است که اصل موضوع مشترک است اما پیامدها و دلالتهای الهیاتی عرفانی آن با جهانبینی عرفانی مولوی ناسازگار است.کلیدواژه ها
مولوی، معنویت گرائی جدید، عرفان، خود-الوهیتی، وحی دل.مقالات مرتبط جدید
- تفاوت رویکرد اسلام و نظریه پردازان پست مدرن به مفهوم حقیقت دینی
- نظام انسان شناسی در اندیشه آیت الله مصباح یزدی (ره)
- تحلیل تطبیقی تصرف عدوانی و خلع ید در چارچوب آیین دادرسی ایران
- پژوهشی تدبری در کاربرد اسم جلاله«الله » در قرآن کریم با رویکردی درونقرآنی
- زیست مادرانگی در کشاکش نقشهای چندگانه: بازخوانی نقش مادر شاغل در پرتو آموزههای رضوی و روانشناسی معاصر
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.