مقایسه ی تجربه ی دینی در فلسفه ی دین با تجربه های متافیزیکی در معنویتهای نوظهور
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: همایش معنویت های نوظهور؛ شاخصهها و نقدها
- کد COI اختصاصی: SPISCA01_015
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 441
نویسندگان
عضوهیئت علمی گروه ادیان وفلسفه دانشگاه کاشان
چکیده
یکی از مباحث کلیدی در فلسفه ی دین، تحلیل فلسفی حالات و رخدادهایی در زندگی برخی متدینان است که از آن، با عنوان تجربه ی دینی یاد میشود. این حالات و رخدادها، تاثیرات روانی، معرفتی و اعتقادی خاصی در زندگی فرد ایجاد میکنند و اگر به درستی فهم و ارزیابی نشوند، ممکن است به ایجاد باورهای متافیزیکی تازه ای در فرد منجر شوند. امروزه در بسیاری از معنویتهای نوظهور، افراد، در پی ممارستهای خاصی، تجاربی روحی یا متافیزیکی پیدا میکنند که از جهاتی شبیه به تجربه ی دینی در فلسفه ی دین هستند. به عنوان نمونه، رسیدن به آرامش، عشق مقدس به طبیعت، رخدادهای جادویی و متافیزیکی، ارتباط با نیروهای ماورائی و برخورداری از انرژیهای فراطبیعی را میتوان برخی از تجربه هایی دانست که طرفداران معنویتهای نوظهور، بویژه در مسیحیت، از آنها با عنوان تجربه های دینی یاد کرده اند، چرا که ایشان، اغلب این تجربه ها را به طور مستقیم یا غیر مستقیم، مرتبط با امر قدسی میدانند . از آنجایی که مهمترین مولفه ی تجربه ی دینی در فلسفه ی دین، ارتباط آن با امر قدسی است، از این رو، برخی، تجارب متافیزییک معنویتهای نوظهور را نیز ماهیتا تجربه ای دینی دانسته اند. در جستار حاضر، تلاش خواهیم نمود تا با توجه به مولفه های معرفتی و فلسفی تجربه ی دینی در فلسفه ی دین، میزان قرابت تجربه های متافیزیکی در معنویتهای نوظهور را با تجربه ی دینی در فلسفه ی دین، مورد بررسی قرار دهیم.کلیدواژه ها
تجربه دینی، معنویت، متافیزیک، فلسفه، امر قدسی.مقالات مرتبط جدید
- تفاوت رویکرد اسلام و نظریه پردازان پست مدرن به مفهوم حقیقت دینی
- نظام انسان شناسی در اندیشه آیت الله مصباح یزدی (ره)
- تحلیل تطبیقی تصرف عدوانی و خلع ید در چارچوب آیین دادرسی ایران
- پژوهشی تدبری در کاربرد اسم جلاله«الله » در قرآن کریم با رویکردی درونقرآنی
- زیست مادرانگی در کشاکش نقشهای چندگانه: بازخوانی نقش مادر شاغل در پرتو آموزههای رضوی و روانشناسی معاصر
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.