گونه شناسی معنویت و الگوهای آن

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: همایش معنویت های نوظهور؛ شاخصه‌ها و نقد‌ها
  • کد COI اختصاصی: SPISCA01_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 254
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد جعفری

عضوهیات علمی موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره)

چکیده

امروزه ما در دنیای معاصر، با پدیدهای مواجه هستیم که از آن با عنوان معنویتهای نوین و جنبشهای نوپدید دینی و یا معنویت سیال و کلکسیونی یاد میشود که در واقع به عنوان جایگزینی برای دین و در رقابت و ستیز با معنویت برآمده از ادیان الهی و ابراهیمی سر برآورده است و خود را با روشهای مختلف و در قالبهای متنوع عرضه میکند. تنوع و پپچیدگی جنبشهای معنوی در صد و پنجاه سال اخیر، آن چنان حیرت آور است که دین شناسان را حتی در سنخ شناسی آنها، دچار دردسر نموده است. در این مقاله، نگارنده، تلاش کرده است که با ذکر پاره ای معیارها و شاخصه ها، به گونه شناسی اولیه ای از معنویتهای موجود، اعم از معنویتهای دینی و معنویتهای غیر دینی دست یابد. فردی یا اجتماعی بودن معنویت، رابطه آن با شریعت، رابطه معنویت با عقلانیت، نگرش معنویت به زیست این جهانی، هدف و غایت معنویت، جایگاه خدا و عالم قدس در معنویت، رابطه اخلاق و معنویت، رابطه معنویت با زیست مدرن، معنویت و نوع نگاه به انسان و هستی، رابطه معنویت و کامیابی جسمی و کمال روحی و .... بخشی از این معیارها و سنجه هاست که به نظر این قلم می تواند مرز روشنی بین معنویتها قرار دهد و آنهاا ردر ا صناف سه گانه معنویتهای دینی ، معنویتهای شرقی، معنویتهای مدرن و پست مدرن دستهبندی کرده و در ضمن هر دسته هم به گونه شناسی جزئی تر آنها دست یابد.

کلیدواژه ها

گونه شناسی، الگوها، معنویت شرقی، معنویت مدرن، معنویت پست مدرن.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.