معیای تاریخی نور در معماری ایران
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: دومین کنگره بین المللی مهندسی عمران، معماری، مصالح ساختمانی و محیط زیست
- کد COI اختصاصی: CAUCONG02_138
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 377
نویسندگان
استادیار گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد
دانشجوی دکتری معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، پردیس بین الملل
چکیده
معماری ایران، از دیرباز، با توجه به نور و مفهوم آن در فرهنگ ایرانی عجین بوده است. تاثیر نور روز در معماری ایرانی از دوره ی اورارتوی و بعدها دولت ماد تا کنون قابل بررسی و ردیابی است. نور روز، و نور در شب، علاوه بر جنبه ی فنی، معمارانه و عملکردی در معماری ایران، با عقبه ی فرهنگی، حکمی، و آئینی نور در تمدن ایران ممزوج شده است. نور نقطه تلاقی حکمت، فن، و دانش معماری در طول تمدن دیرپای ایرانی است. گروه خوردن نور در معماری با آئین های این سرزمین، جنبه ای راز آلود و با نمادی از پاکی و نیروهای اهورایی به آن بخشیده است. و در مقابل تاریکی، علاوه بر معنایی در معماری ایران، جنبه ای اهریمنی، و گاه منفی یافته است. بعد از ورود اسلام به ایران، نگاه حکمی ایرانیان، تاثیری شگرف بر معنای نور در معماری اسلامی در ایران گذارد. در این مقاله به برسی معنای تاریخی نور در فرهنگ ایران و تاثیر و ترجمه ی آن در معماری تاریخی ایران پرداخته می شود و چهار کارکرد آئینی، تکنیکی، معمارانه، و حکمی در این سیر تاریخی مرور و بررسی می شود. عرفان اسلامی تلقی خاصی از نور دارد که حتی در ادبیات عرفانی برای تفسیر و توصیف معماری فضاهای مذهبی بکار رفته است. دو رویکرد اساسی شکل دهندگی و معنابخشی، قسمت مهمی از تجربه ی نور در معماری ایرانیان در طول تاریخ است. هدف از این مقاله، مرور به معنای تاریخی نور در چهار وجه مذکور در معماری و فرهنگ ایران است. روش تحقیق کتابخانه ای و اسنادی است. نتیجه این مقله به مرور کارکرد و معنای نور در سیر تاریخی معماری و تعامل آن با فرهنگ ایران اشاره خواهد داشت.کلیدواژه ها
معماری، نور، نورپردازی، روشنایی، تاریکیمقالات مرتبط جدید
- استفاده از مواد دوست دار محیطزیست بهعنوان جایگزین برای صنعت بستهبندی مواد غذایی
- مروری بر کاربرد چارچوبهای فلزی-آلی در جذب دیاکسید کربن
- کنترل بهینه یک مدل دینامیکی امکانات و تسهیلات گردشگری در جهت توسعه پایدار مبتنی بر تاثیرات عوامل محیطی
- بررسی موانع پیاده سازی استانداردهایISO با تاکید بر مدیریت سبز با استفاده از شبکههای عصبی عمیق کانولوشن
- استخراج رمزارز و چالش های آلودگی محیط زیست
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.