راهبردهای دیپلماسی دفاعی جمهوری اسلامی ایران در منطقه قفقاز

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی مدیریت، روان شناسی و علوم رفتاری
  • کد COI اختصاصی: ICISME03_057
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 495
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قربانعلی مهربانی

دکتری مدیریت راهبردی، عضو هیات علمی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

چکیده

منطقه قفقاز همواره از نظر ژئوپلیتیک و جغرافیایی مورد توجه کشورهای همسایه و اروپا، امریکا و اسرائیل بوده است و سیاست های جهانی به منظور ارتباط تجاری، اقتصادی و سیاسی با این کشورها مثل آذربایجان، گرجستان و ارمنستان وجود دارد. پیوندهای تاریخی، زبانی، و فرهنگی یک بخش از مزیت های همکاری ایران با منطقه قفقاز است و علاوه بر آن، از نظر ژئوپلیتیکی، اقتصادی و ژئواکونومیکی می توان گفت که ایران نسبت به سایر کشورها قابلیت بهتری داشته که طی سال های گذشته نتوانسته است روابط خود را در منطقه توسعه دهد و کشورهای مانند ترکیه و اسرائیل، سهم بیشتری در مراودات اقتصادی و تجاری با منطقه قفقا داشته اند. از انجا که امنیت در منطقه قفقاز، باعث ایجاد امنیت بیشتر در ایران نیز می شود، پیشنهاد می گردد که ایران در منطقه قفقاز جنوبی با اولویت دهی سیاست های منطقه ای روابط خود را با کشورهای با جمهوری آذربایجان، گرجستان و ارمنستان از نظر اقتصادی، سیاسی و امنیتی تنظیم و پیاده سازی کند و از ورود رقبا و دشمنانی همچون رژیم صهیونیستی جلوگیری کند. این اولویت بندی روابط ایران با کشورهای قفقاز می تواند توسط تیم فکری روابط بین الملل و خبرگان انجام شده و طی یک برنامه منسجم راهبردی، با عقد قراردادهای همکاری، زمینه توسعه تجارت و همکاری سیاسی اقتصادی فرهنگی را ایجاد کرد. شایان ذکر است، این همکاری ها به ایجاد امنیت بیشتر در منطقه منجر خواهد شد و بنابراین نباید از آن به راحتی گذشت. این مقاله به روش مطالعه کتابخانه ای انجام شده است.

کلیدواژه ها

دیپلماسی دفاعی، راهبردهای امنیتی، ژئوپلیتیک، ژئواستراتژی، منطقه قفقاز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.