مبانی الهیاتی تاریخ نگاری انقلاب اسلامی ایران
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: تاریخ نامه ایران بعد از اسلام، دوره: 13، شماره: 31
- کد COI اختصاصی: JR_TUHIS-13-31_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 283
نویسندگان
دانشجوی دکتری تاریخ انقلاب اسلامی پژوهشکده امام خمینی(ره)
دانشیار دانشگاه تهران
استادیار پژوهشکده امام خمینی و انقلاب اسلامی
چکیده
پس از گذشت چهار دهه از رخداد انقلاب اسلامی، مجموعه آثار گونهگونی درباره تاریخ این رویداد بزرگ نوشته شده است. این آثار نتیجه تلاشهای محققان و تاریخورزان و نهادها و مراکز علمی و دانشگاهی رسمی و غیررسمی داخل و خارج از کشور است که درنهایت منجر به شکلگیری مجموعه تاریخ نگاری انقلاب اسلامی ایران شده است. مورخان برحسب نظام دانایی خود، تاریخ انقلاب را روایت میکنند؛ بنابراین تلقیهای متفاوتی از انقلاب و آرمانهای آن دارند. این امر منجر به خلق آثار متنوعی در این حوزه شده و درنهایت به رشد کمی و کیفی تاریخنگاری انقلاب کمک کرده است. مکاتب فکری و اندیشهای غرب، سنتهای ایرانی و اسلامی و زیست جهان مورخان، هرکدام به نحوی در پیدایش و تداوم آن چه ما به عنوان تاریخنگاری انقلاب اسلامی میشناسیم، تاثیرگذارند. بررسی این موضوع از همه جوانب در قالب یک مقاله میسر نیست؛ بنابراین نویسندگان مقاله کوشیدهاند بر یک مولفه بسیار تاثیرگذار در این زمینه تمرکز کنند و آن نسبت تاریخنگاری انقلاب اسلامی با باورهای الهیاتی است. این موضوع در اصل مسئله بنیادین نوشتار حاضر است. بدین منظور به بررسی نمونههایی از آثار تاریخنگارانه در باب انقلاب اسلامی در مقطع زمانی ۱۳۴۰ تا به امروز پرداختهایم. با بررسی انتقادی این آثار میتوان دریافت که تاریخ نگاری انقلاب به ویژه تاریخنگاری طیفهای مذهبی که بعدها به تاریخنگاری رسمی انقلاب اسلامی تبدیل شد، بیش از هر عامل دیگر در ربط وثیق با اندیشه های الهیاتی دین اسلام و به ویژه آموزه های مذهب تشیع شکل گرفته است. ازاین رو، رویکرد بسیاری از مورخان رسمی انقلاب و قرائتی که از تاریخ انقلاب و تحولات آن ارائه میدهند، خمیرمایه الهیاتی و کلام محور دارد. پیوند الهیات و تاریخ، شاکله اصلی تاریخنگاری رسمی انقلاب را شکل میدهد.کلیدواژه ها
تاریخ نگاری انقلاب اسلامی, الهیات تاریخی, تاریخ الهیاتی, ایدئولوژی تشیع, بنمایههااطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.