بررسی وضعیت حقوقی نظریه تملیک از طریق تعهد یک جانبه در فقه و حقوق ایران

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله مطالعات حقوق تطبیقی معاصر، دوره: 3، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_LAWT-3-5_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 352
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا یزدانیان

استادیار گروه حقوق دانشگاه اصفهان

سیدمحمدصادق طباطبایی

استادیار گروه حقوق دانشگاه اصفهان

اکبر نعمتی

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق خصوصی دانشگاه اصفهان

عادل پرنیان جوی

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق خصوصی دانشگاه اصفهان

چکیده

انتقال مالکیت غالبا به وسیله توافق دو اراده آزاد تحقق می پذیرد و این امرکه بتوان با اراده انشایی یک طرف، مالی را به دیگری منتقل نمود، به نحوی که بدون اعمال اراده منتقل الیه آن مال، وارد ملکیت و دارایی وی شود، به دلیل تعارض با استقلال و آزادی افراد مورد اقبال واقع نشده است. تامل درآثار مکتوب فقها نیز بیانگر این است که، به رغم وجود مخالفت­های­صریحی که در باب پذیرش «تملیک از طریق­تعهد یک­جانبه» عنوان شده است، این موضوع امری نامعهود نیست و می­توان رد پای­ آن­ را در مصادیقی چون، وصیت تملیکی، جعل ملک­ به صورت شرط نتیجه، شیربها و برخی دیگر از نهادهای فقهی یافت. از نظربرخی نویسندگان­ حقوق مدنی ایران نیز، قانون مدنی همچون نظر مشهور فقها اراده انشایی یک طرف را به طور ابتدایی در ایجاد ملکیت برای دیگری، خلاف قاعده می داند و جز در موارد استثنایی آن را طرد می نماید؛ اما این­که این نظر تا چه اندازه در سیستم حقوقی ایران پذیرفته شده، قابل تامل است. مقاله حاضر ضمن بررسی آراء فقها درمورد پذیرش یا عدم پذیرش تملیک از طریق تعهد یک ­جانبه و نقد دلایل آنان، امکان پذیرش ­چنین تملیکی را در حقوق موضوعه مورد بررسی قرار می دهد.

کلیدواژه ها

واژه های کلیدی: تملیک قهری, وصیت تملیکی, شرط تملیک به نفع شخص ثالث, اصل عدم ولایت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.