عوامل اثرگذار بر خواص شکل شناسی نانوالیاف هیبریدی ژلاتین-پلی کاپرولاکتون و پلی( وینیل الکل)-کیتوسان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوماهنامه علوم و تکنولوژی پلیمر، دوره: 35، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPST-35-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 175
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه رنجبر محمدی

بناب، دانشگاه بناب، دانشکده فنی و مهندسی، گروه مهندسی نساجی، کد پستی ۵۵۵۱۷۶۱۱۶۷

فریده تاجدار

بناب، دانشگاه بناب، دانشکده فنی و مهندسی، گروه مهندسی نساجی، کد پستی ۵۵۵۱۷۶۱۱۶۷

چکیده

فرضیه: نانوفناوری یکی از فناوری هایی بوده که امروزه در تمام دنیا جایگاه مهمی را در صنعت پزشکی یافته است. از نانوالیاف الکتروریسی شده با ساختار به هم پیوسته، نسبت سطح به حجم زیاد و تخلخل مناسب در زمینه های مختلف پزشکی استفاده می شود. شکل شناسی نانوالیاف می تواند نقش مهمی را در خواص مکانیکی، گرمایی، فیزیکی و زیستی داربست تهیه شده ایفا کند. هدف اصلی این مقاله تولید نانوالیاف با شکل شناسی صاف، بدون شکستگی و دانه تسبیحی و قطر کم است.روش ها: در این مطالعه سعی شده است تا به کمک نانوفناوری، تولید داربست های هیبریدی نانولیفی با استفاده از آمیخته پلیمرهای طبیعی پلی(وینیل الکل)-کیتوسان (PVA/CS) و ژلاتین-پلی کاپرولاکتون (Gel/PCL) با خواص مناسب برای کاربرد در ترمیم زخم بررسی شود. تولید این داربست با فرایند الکتروریسی دونازلی روبه روی هم انجام شد. بدین منظور، Gel/PCL از یک نازل و CS/PVA از نازل دیگر تزریق شده و نانوالیاف تولیدی روی جمع کننده چرخان جمع آوری شدند. در ادامه با طراحی آزمایش به روش تاگوچی، اثر پارامترهای متغیر نسبت PVA/CS در آمیخته ۹۰:۱۰، ۸۰:۲۰ و ۷۰:۳۰، نسبت Gel/PCL در آمیخته ۸۰:۲۰، ۵۰:۵۰ و ۲۰:۸۰ و سرعت تغذیه PVA/CS با مقادیر ۱، ۵/۱ و  ۲mL/h بر خواص شکل شناسی داربست تولیدشده مطالعه شد. یافته ها: نتایج نشان داد، افزایش پلیمرهای طبیعی کیتوسان و ژلاتین در آمیخته به تولید نانوالیاف با قطر بیشتر منجر شده و افزایش سرعت تغذیه جزء PVA/CS که باعث تغییر در سرعت تغذیه جزء Gel/PCL می شود، قطر نهایی را افزایش داد. بنابراین، داربستی با درصدهای آمیخته ای ۷۵:۲۵ PVA/CS، ۸۰:۲۰ Gel/PCL و سرعت تغذیه  ۱mL/h دارای قطر میانگین ۱۳۰nm شکل شناسی مناسب است. داربست هیبریدی تهیه شده از آمیخته Gel/PCL-PVA/CS می تواند به عنوان زیست ماده بسیار مناسب و کاربردی در حوزه ترمیم زخم های دیابتی به شمار آید.

کلیدواژه ها

نانو الیاف هیبریدی, تاگوچی, ژلاتین, کیتوسان, پلی کاپرولاکتون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.