بررسی عوامل موثر بر افت آب زیرزمینی دشت مهران، استان ایلام

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله هیدروژئولوژی، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_HYDTR-2-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 295
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره زمانی

دانشجوی کارشناسی ارشد بیابان زدایی/ دانشگاه ایلام

حاجی کریمی

دانشیار دانشکده کشاورزی- دانشگاه ایلام

محسن توکلی

استادیار دانشکده کشاورزی- دانشگاه ایلام

صادق علیمرادی

کارشناس شرکت آب منطقه ای ایلام

چکیده

مدیریت منابع آب به ویژه آب های زیرزمینی، در مناطق خشک و نیمه خشک از اهمیت خاصی برخوردار است. عوامل مختلف طبیعی و انسانی در چند دهه اخیر باعث ایجاد شرایط بحرانی و افت سطح آب های زیرزمینی در بیشتر مناطق کشور از جمله دشت مهران استان ایلام شده است. هدف از این مطالعه بررسی عوامل موثر بر افت آب زیرزمینی در دشت مهران است. برای این منظور، از آمار سطح آب ۲۳ حلقه پیزومتر موجود در منطقه طی یک دوره ی ۲۰ ساله (۹۴-۱۳۷۴) استفاده شد. پس از تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار ArcGIS با روش Kriging Ordinary (کریجینگ معمولی)، نقشه ی هم افت برای منطقه ترسیم شد. هیدروگراف واحد آب زیرزمینی نیز برای محدوده دشت به دست آمد. نتایج نشان داد که سطح آب زیرزمینی در منطقه کاهش داشته است. نقشه ی هم افت بیانگر این بود که بخش های مختلف دشت افتی بین ۱ تا ۳۲ متر داشته اند و مناطق با افت بیشتر منطبق بر منطقه ی تمرکز چاه های بهره برداری است. هیدروگراف تراز آب زیرزمینی نیز نشان داد که در طی ۱۸ سال به میزان ۲/۱۶ متر یعنی به طور متوسط هر ساله ۹۰ سانتیمتر سطح آب کاهش یافته است. مهم ترین عوامل موثر بر افت آب زیرزمینی در دشت مهران افزایش تعداد چاه های بهره برداری (برداشت بی رویه از آب های زیرزمینی) و تاثیر خشک سالی های متوالی و در نتیجه کاهش تغذیه آبخوان تعیین گردید.

کلیدواژه ها

افت آب زیرزمینی, هیدروگراف, برداشت بی رویه, دشت مهران, استان ایلام

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.