تاثیر محلول پاشی برگی منابع مختلف کلسیم بر کیفیت و ویژگی های آنتی اکسیدانی کلم گل رقم ’رومانسکو‘ (Brassica oleracea cv. botrytis ‘Romanesco’)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله علوم باغبانی، دوره: 36، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JHSUM-36-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 71
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا نجفی

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

طاهر برزگر

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

چکیده

به­منظور ارزیابی تاثیر منابع مختلف کلسیم بر خواص آنتی­اکسیدانی و کیفیت کلم­گل رقم ’رومانسکو‘، آزمایشی به صورت طرح بلوک­های کامل تصادفی در سه تکرار، در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان در سال ۱۳۹۷ انجام شد. تیمارهای آزمایشی، محلول­پاشی برگی منابع مختلف کلسیم شامل کلرید کلسیم (۳/۰، ۶/۰ و ۹/۰ درصد)، لاکتات کلسیم (۵/۰، ۱ و ۵/۱ گرم در لیتر) و نیترات کلسیم (۵/۰، ۱ و ۵/۱ درصد) و محلول­پاشی با آب مقطر به عنوان شاهد بود. نتایج نشان داد که محلول­پاشی برگی کلسیم، مقدار پتاسیم را به­طور معنی­داری افزایش و فسفر را کاهش داد و بیشترین مقدار پتاسیم (۶/۵ میکروگرم بر گرم ماده خشک) در گیاهان تیمار شده کلرید با کلسیم  ۹/۰ درصد حاصل شد. بیشترین میزان فلاونوئید (۸۶/۰ و ۸۵/۰ میلی­گرم در ۱۰۰ گرم وزن تر) به ترتیب در گیاهان تیمار شده با لاکتات کلسیم ۵/۱ گرم در لیتر و کلرید کلسیم ۹/۰ درصد به دست آمد. محلول­پاشی برگی نیترات کلسیم ۵/۱ درصد و کلرید کلسیم ۹/۰ درصد، محتوای ویتامین ث را به ترتیب ۳/۴۹ درصد و ۴/۴۰ درصد در مقایسه با شاهد افزایش دادند. کاربرد کلسیم با افزایش مقدار ویتامین ث، فنل و فلاونوئید کل، ظرفیت آنتی­اکسیدانی کلم­گل را بهبود بخشید. کاربرد ترکیبات کلسیمی محتوای مواد جامد محلول کل و اسید قابل تیتراسیون را افزایش دادند به­طوری که بیشترین مقدار مواد جامد محلول (۵/۱۲ درصد بریکس) و اسید قابل تیتراسیون (۸۴/۲۸ درصد) در تیمار کلرید کلسیم ۹/۰ درصد حاصل شد. بنابراین با توجه به نتایج حاصل، کاربرد نیترات کلسیم ۵/۱ درصد،  کلرید کلسیم ۹/۰ درصد و لاکتات کلسیم ۵/۱ گرم در لیتر جهت بهبود خواص آنتی­اکسیدانی و کیفیت کلم­گل پیشنهاد می­گردد.

کلیدواژه ها

پتاسیم, فعالیت آنتی اکسیدانی, مواد جامد محلول, ویتامین ث

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.