اثر نانوذرات اکسید منیزیم بر مولفه های استرس اکسیداتیو برای بهبود بیماری آلزایمر در موش های صحرایی نر بالغ نژاد ویستار

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، دوره: 30، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_SHIMU-30-5_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 260
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

تارا امین الاسلام زاده

Dept of Biology, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

اکرم عیدی

Dept of Biology, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

پژمان مرتضوی

Dept of Pathology, Faculty of Veterinary Medicine, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

شهربانو عریان

Dept of Biology, Kharazmi University, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: عوامل متعددی بر حافظه و یادگیری تاثیر می گذارد. منیزیم یکی از مهم ترین این عوامل است که برای عملکرد طبیعی حافظه ضروری است. منیزیم چهارمین کاتیون مهم بدن و دومین کاتیون مهم داخل سلولی پس از پتاسیم به شمار می آید. منیزیم در انتقال پیام در دستگاه عصبی نقش مهمی دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثر نانوذره اکسید منیزیم بر مولفه های استرس اکسیداتیو برای بهبود حافظه در موش های آلزایمری توسط بتا آمیلویید است. مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی، ۵۴ موش صحرایی بالغ نر در ۹ گروه تصادفی به صورت ذیل تقسیم شدند:۱. گروه کنترل سالم؛ ۲. گروه کنترل آلزایمری (موش هایی بودند که تحت جراحی استریوتکس قرار گرفتند و بتا آمیلویید را با دوز nmol/µl ۲ به صورت درون بطنی دریافت کردند)؛ ۳. گروه شم (موش هایی بودند که تحت جراحی استریوتکس قرار گرفتند و سالین را به عنوان حلال بتا آمیلویید دریافت کردند)؛ ۴، ۵ و ۶. گروه تجربی سالم (حیوانات سالم و دریافت کننده نانوذره اکسید منیزیم در دوزهای ۵/۲، ۵ و ۱۰ میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به صورت تزریق درون صفاقی)؛ ۷، ۸ و ۹. گروه تجربی آلزایمری (حیوانات آلزایمری شده و دریافت کننده نانوذره اکسید منیزیم در دوزهای ۵/۲، ۵ و ۱۰ میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به صورت تزریق درون صفاقی). مدت تیمار خوراکی نانوذره ۳۰ روز بود. پس از پایان دوره تیمار (۳۰ روز)، مولفه های استرس اکسیداتیو ازجمله سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، گلوتاتیون پراکسیداز (GPX)، کاتالاز (CAT) و مالون دی آلدئید (MDA) در بافت مغز اندازه گیری و همه داده ها به روش آنالیز واریانس یک عاملی و آزمون تعقیبی توکی در نرم افزار SPSS vol.۲۱، با سطح معنی دار بودن P< ۰.۰۵ بررسی شدند. یافته ها: نتایج نشان داد که نانوذره اکسید منیزیم در دوزهای ۵/۲، ۵ و ۱۰ میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن باعث کاهش معنی دار میزان مالون دی آلدئید در موش های آلزایمری گردید؛ همچنین میزان آنزیم های آنتی اکسیدان ازجمله SOD، GPX و CAT در موش هایی که نانوذره اکسید منیزیم با دوزهای ۵/۲، ۵ و ۱۰ میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن دریافت کرده بودند، به طور معنی داری افزایش یافت. بحث و نتیجه گیری: تاثیر استرس اکسیداتیو بر روند پیشرفت بیماری آلزایمر و نقش آنتی اکسیدانی و مهاری نانو اکسید منیزیم در کاهش پیشرفت این بیماری و بر فرایندهای نوروفیزیولوژیک مغز مشخص شد؛ همچنین در مسیرهای حافظه، بروز سازوکار های مرتبط با اختلالات ناشی از بتا آمیلویید بهبوددهنده است.  

کلیدواژه ها

Alzheimer's disease, Magnesium oxide nanoparticles, Oxidative stress, Rat, استرس اکسیداتیو, بیماری آلزایمر, موش صحرایی, نانوذره اکسید منیزیم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.