اثر سیلیمارین بر مسیر میتوفاژی در سلول های سرطانی کولون انسانی HT-۲۹

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، دوره: 30، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_SHIMU-30-5_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 199
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لعیاسادات خرسندی

ellular and Molecular Research Center, Research Institute of Basic Medical Sciences, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran

مریم ممبینی

Dept of Anatomical Sciences, School of Medicine, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran

قاسم ساکی

Dept of Anatomical Sciences, School of Medicine, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran

ندا باورصاد

Nanotechnology Research Center, Faculty of Pharmacy, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran

چکیده

مقدمه: آثار ضدسرطانی سیلیمارین در مطالعات متعددی گزارش شده است. با وجود این، سازوکار اثر آن در سلول های سرطانی کولون به درستی شناخته نشده است. در این مطالعه اثر سیلیمارین بر مسیر میتوفاژی و ایجاد گونه­های آزاد اکسیژن (ROS) در سلول های سرطانی کولون انسانی (HT-۲۹) بررسی شده است. مواد و روش ها: سلول های سرطانی HT-۲۹ و سلول های غیرسرطانی NIH-۳T۳ به مدت ۴۸ ساعت در معرض غلظت های ۰ (کنترل)، ۲۵، ۵۰ و ۱۰۰ میکروگرم بر میلی لیتر سیلیمارین قرار گرفتند. درصد زنده­مانی سلول ها، سطح ROS، پتانسیل غشای میتوکندری (MMP) و بیان ژن های مهم مسیر میتوفاژی شامل Pink۱ (PTEN-induced putative kinase protein ۱)  و Parkin برای ارزیابی آثار سیلیمارین بررسی گردید. یافته ها: سیلیمارین به صورت وابسته به غلظت، درصد زنده­مانی سلول های HT-۲۹ را به طور معنی داری کاهش داد (P< ۰.۰۵)؛ همچنین سیلیمارین به صورت وابسته به غلظت، سبب کاهش معنی داری MMP شد، درحالی که تشکیل ROS را در سلول های HT-۲۹ به طور معنی داری افزایش داد (P< ۰.۰۵). علاوه بر این، سیلیمارین بیان ژن های Pink۱ و Parkin را به طور معنی داری و به صورت وابسته به غلظت افزایش داد (P< ۰.۰۵). غلظت ۱۰۰ میکروگرم بر میلی لیتر سیلیمارین بیشترین تاثیر را در کاهش درصد زنده­مانی و MMP و همچنین افزایش سطح ROS و بیان ژن های مرتبط با میتوفاژی داشت (P< ۰.۰۰۱). سیلیمارین در غلظت های مختلف تغییر معنی داری در درصد زنده­مانی، سطح ROS و MMP در سلول های غیرسرطانی NIH-۳T۳ ایجاد نکرد. بحث و نتیجه گیری: داده­های این مطالعه نشان می­دهند که سیلیمارین احتمالا با کاهش MMP، سبب افزایش سطح ROS و درنتیجه، القای میتوفاژی از طریق مسیر سیگنالینگ Pink۱ / Parkin در سلول های HT-۲۹ می­شود.  

کلیدواژه ها

Colon cancer, Mitochondria, Mitophagy, Silymarin, میتوفاژی, سرطان کولون, میتوکندری, سیلیمارین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.