بررسی وضعیت حقوقی فرزندان حاصل از ازدواج زن ایرانی و مرد بیگانه(خارجی)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی فقه، حقوق و پژوهش های دینی
  • کد COI اختصاصی: ICCA05_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 384
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شبنم زارع عابدینی

دانشجوی دکتری، گروه حقوق، دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل، واحد اردبیل، اردبیل، ایران

اورنگ رضائی

دانشجوی دکتری، گروه حقوق، دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل، واحد اردبیل، اردبیل، ایران

چکیده

تبعیض در اعطای تابعیت از طریق نسب پدری و مادری در نظام حقوقی ایران منجر به چالشی برای تابعیت فرزندانحاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی شده است. حصری بودن بند ۲ ماده ۹۷۶ قانون مدنی در پذیرش نسبپدری، و تنظیم مبهم بند ۴ ماده ۹۷۶ ، این سوال را ایجاد نموده که آیا فرزندان متولد از مادران ایرانی میتوانند تابعیتاصلی ایرانی داشته باشند؟به این منظورماده واحده ی سال ۱۳۸۵ تصویب گردید که به دلیل کاستیهای ماده واحده۱۳۸۵ جهت اعطای تابعیت به این فرزندان، در سال ۱۳۹۸ قانون اصلاح ماده واحده به تصویب رسید. این مقاله با بررسیتوصیفی تحلیلی ماده واحده ۹۸ به این نتیجه میرسد که گرچه قانون اعطای تابعیت اکتسابی به فرزندان متولد از مادرایرانی و پدر خارجی را بدون توجه به ملاحظات راجع به تابعیت مضاعف تسهیل مینماید، اما براساس بند ۴ ماده ۹۷۶قانون مدنی همچنان مصادیق اعطای تابعیت اصلی شامل مواردی میشود که فرزند متولد از مادر ایرانی از آن محروماست. همچنین قانونگذار تعلق تابعیت اکتسابی به این فرزندان را منوط به شرایطی از جمله فقدان مشکل امنیتی نمودهاست. قانونگذار با تاکید بر شرط ازدواج شرعی والدین، الزامات قانونی ازدواج با اتباع بیگانه را بدون ضمانت اجرایحقوقی رها ساخته است، در حالیکه آییننامه آن را محدود به ازدواجهای شرعی قبل از اجرای قانون نموده است.همچنین تبصره ۲ ماده واحده به طور کلی برای اشخاص بدون تابعیت متولد در ایران از پدر و مادری که یکی از آنهادر ایران متولد شده باشد، امکان تابعیت ایرانی را فراهم کرده است.

کلیدواژه ها

تابعیت، آپارتاید، بیگانگان، اتباع، نسب پدری، نسب مادری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.