مروری بر مدل های کسب وکار سلامت از راه دور

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی تله مدیسین
  • کد COI اختصاصی: MEDMEM04_128
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 275
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرنیا ولایتی

گروه مدیریت اطلاعات سلامت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران

هاله آیت الهی

دانشیار انفورماتیک پزشکی، مرکز تحقیقات مدیریت و اقتصاد سلامت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران

مرتضی همت

استادیار مدیریت اطلاعات سلامت، دانشگاه علوم پزشکی ساوه، ساوه، ایران

رضا دهقان

گروه کارآفرینی سلامت، دانشگاه علوم پزشکی مجازی، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: سلامت از راه دور بهعنوان فرصتی منحصربه فرد برای برطرفکردن شکاف خدمات سلامت و نابرابری ها شناخته شده کهمیتواند مشکلات نظام سلامت را کاهش دهد. اما تجاری سازی این فناوری ها و راه اندازی کسب وکارهای مرتبط چالش برانگیزاست. به نظر می رسد استفاده از مدل های کسب وکار در حوزه سلامت از راه دور راه حل مناسبی برای تجاری سازی فناوری ها وراه اندازی کسب وکارهای این حوزه فراهم سازد. هدف از پژوهش حاضر، مروری بر مدل های کسب وکار رایج در حوزه سلامت ازراه دور بود.مواد و روش ها: این مطالعه مروری در سال ۲۰۲۱ انجام شد و مقالات در پایگاه های Ovid ، PubMed ، Scopus ، Web of Science ، Emerald ، ProQuest و موتور جستجوی Google scholar جستجو شدند. در نهایت، از تعداد ۲۲۰۰ مقاله یافتشده، ۱۳ مقاله بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدند و داده های آنها با استفاده از فرم گردآوری داده، استخراجشدند. در نهایت نتایج مطالعات ترکیب و به شیوه روایتی بیان شدند.نتایج: یافته های پژوهش نشان داد که در ۱۳ مطالعه، مدلهای ویژه ی کسب وکار سلامت از راه دور ارائه شده بودند. این مطالعاتدر کشورهای توسعه یافته انجام شده و مولفه های آنها متفاوت بودند. برخی از این مولفه ها عبارت بودند از ارزش پیشنهادی،مشتری هدف، بستر ارائه خدمات، منابع کلیدی، فعالیت های کلیدی، مدل درآمدی، مدل سازماندهی، شرکاء، ساختار هزینه،رابط کاربری، متغیرهای مالی، مسائل عرضه وتقاضا، ذینفعان، کانال های توزیع.نتیجه گیری: به نظر می رسد بتوان از مدل های کسب وکار سلامت از راه دور به عنوان راه حلی جهت تجاری سازی موفق نوآوری هاو کسب وکارهای این حوزه استفاده کرد. همچنین، می توان علاوه بر مولفه های معرفی شده، مولفه های دیگری را با توجه بهشرایط نظام سلامت، حوزه سلامت از راه دور و هدف فناوری ها و کسب وکارها در نظر گرفت تا بتوان در بازار رقابت حضوریطولانی مدت داشت.

کلیدواژه ها

تجارت، سلامت از راه دور، پزشکی از راه دور و سلامت همراه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.