نقدی بر کتابهای رشته علوم تربیتی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین همایش ملی ایده های کاربردی در علوم تربیتی، روانشناسی و مطالعات فرهنگی
  • کد COI اختصاصی: EPCS02_214
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 295
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رها طوسی

دانشجوی کارشناسی گروه علوم تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران

چکیده

هدف اصلی این پژوهش نﻘد و بررسی کتابهای درسی دانشگاهی رشته علوم تربیتی با توجه به دروس و سر فصلهای رشته مدیریت و برنامهریزی آموزشی کتابها بوده است. این پژوهش به روش کتابخانه ای ، توصیفی مورد تحلیل قرار گرفتند. کتابهای درسی اصلیترین منبع فعالیتهای آموزشی و پژوهشی دانشگاهها و موسسات آموزشی عالی به شمار میآیند. از اینرو، این کتابها به عنوان منابع دروس رشتههای مختلف تحصیلی دانشگاهی نﻘش مهمی در تحﻘق اهداف آموزشی و تربیتی نظام آموزش عالی ایفا میکنند. بنابراین باید در طراحی و تدوین آن اصول، چارچوب و معیارهای مشخصی رعایت و براساس همین موارد نسبت به انتشارآن اقدام شود. جامعه آماری آن، کلیه کتب درسی علوم تربیتی در حال تدریس دانشگاه های کشور است و ۸۰ کتاب به شیوه نمونه گیری هدفمند برای نمونه انتخاب شده اند. ملاک هدفمندی نیز تایید کاربرد این کتابها حداقل در چهار دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاههای دولتی توسط اعضای شورای گروه علوم تربیتی شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی دانشگاهها بوده است..براساس یافته های پژوهش، مهمترین نقاط قوت کتابهای درسی در بخش شکلی و محتوایی، مواردی چون سلیس و قابل فهم بودن نگارش اثر، رعایت قواعد ویرایشی و نگارشی و معادلسازی مناسب و استفاده از اصطلاحات تخصصی است؛ و از مهمترین نقاط ضعف آنها در همین بخشها میتوان به داشتن غلطهای چاپی، نامناسب بودن طرح جلد، صحافی و کیفیت چاپ، و استفاده نکردن از ابزارهای علمی، و تطابق نداشتن با سرفصل های شورایعالی برنامه ریزی اشاره کرد.

کلیدواژه ها

نقد، محتوا، شاخصهای ارزیابی تحلیل محتوا، کتاب درسی دانشگاهی.تحلیل محتوای کیفی، تحلیل محتوای کمی، کتابدرسی دانشگاهی، برنامه درسی، علوم تربیتی، ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.