ارزیابی پتانسیل خطر پذیری و تعیین سهم منشا روی، سرب و کادمیوم خاک اطراف مجتمع فرآوری مواد معدنی انگوران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه محیط شناسی، دوره: 46، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JESJ-46-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 203
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا شیخی آلمان آباد

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

حسین پیرخراطی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

منیر مجرد

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

چکیده

مطالعه ی حاضر با هدف بررسی توزیع مکانی روی، سرب و کادمیوم در خاک اطراف مجتمع فرآوری مواد معدنی انگوران (MFMMA) شامل واحدهای تغلیظ سرب و روی و کارخانه ی روی در منطقه ی دندی، زنجان و بررسی پتانسیل آلایندگی، خطر اکولوژیکی، احتمال سرطان زایی و همچنین تعیین سهم منشا فلزات با استفاده از مدل عامل یابی مثبت صورت گرفته است. میانگین روی، سرب و کادمیوم، در نمونه های خاک سطحی ppm ۱/۱۶۴۸، ۹/۴۶۷ و ۸/۹ می باشد. بررسی همزمان نقشه ها ی کریجینگ توزیع مکانی فلزات و شاخص خطر اکولوژیکی، غالب بودن غلظت های بالای فلزات را در اطراف MFMMA نشان می دهد که همسو با نتایج بدست آمده از شاخص های درجه ی آلودگی اصلاح شده و بار آلودگی است. براساس شاخص زمین انباشت، سرب در ۱/۱۶% و روی در ۵/۱۷% نمونه ها آلودگی بالا نشان داد. در حالی که نتیجه ی حاصل از ضریب غنی شدگی، کادمیوم با میانگین ۱/۷۲، در رده ی غنی شدگی بی نهایت شدید قرار دارد. برمبنای شاخص خطر سرطان زایی احتمال ابتلا به سرطان برای بزرگسالان و کودکان با میانگین ۳-۱۰×۱/۰ و ۳-۱۰×۲/۰ در منطقه متوسط و بالا بوده است. مدل عامل یابی مثبت بیشترین سهم غلظت فلزات را (بیش از ۹۰%) ناشی از منشا آنتروپوژنیک نشان داد.

کلیدواژه ها

مجتمع فرآوری مواد معدنی انگوران, آنتروپوژنیک, خطر اکولوژیکی, غنی شدگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.