نشانه شناسی مفهوم خداوند در شعر فروغ فرخزاد

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی زبان، ادبیات، تاریخ و تمدن
  • کد COI اختصاصی: ICLP08_119
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 309
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یداله شکری

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه سمنان

شکوه کرم زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه سمنان

چکیده

نفوذ انکارنشدنی علم نشانه شناسی به زمینه های مختلف علمی و هنری انگیزهای شد تا در این مجال آثار فروغ فرخزاد را ازاین منظر به بررسی بنشینیم. پژوهش حاضر با هدف بررسی نشانهشناسی مجموعه ی آثار این شاعر و با محوریت مفهوم)خداوند( صورت گرفته است. قطعا شاعری بیپروا، همچون فروغ؛ برای رساندن مفهوم آثارش علاوه بر روایت مستقیم بهنشانه ها نیز توسل می جوید؛ اما این نکته که برای ذکر نام خدا و مفهومی که از این نام در ذهن دارد؛ آیا سراغ نشانه ها رفتهاست یا خیر؛ هنوز جای تامل دارد و با توجه به اینکه تحقیقات پیشین، آثار فروغ را از منظر نشانه شناسی در زمینه هایی غیراز نشانه شناسی مفهوم خداوند بررسی کرده اند؛ به بررسی اشعار این شاعر از این منظر پرداختیم. نگارنده در این اثر، نخستبه شرح پیشینه ی نشانه شناسی و نیز توضیح این علم پرداخته است و سپس با انتخاب یک اثر به عنوان نمونه ای از کلیت آثارسروده شده در هر مجموعه، به بررسی و تحلیل ذهنیت مذهبی شاعر و نشانه های بکار رفته در هر مجموعه پرداخته است.در نهایت با بررسی اشعار و جستجوی نشانه های خدا در پنج مجموعه ی شعر او مشخص شد که فروغ در هر پنج مجموعه یشعرش از حضور نشانه ها بهره جسته اما درصد حضور این نشانه ها در هر مجموعه ی شعریش با نوساناتی همراه بوده استکه نشان میدهد کاربرد نشانه ها در سه مجموعه ی اول فروغ )اسیر، دیوار و عصیان( سطحی تر و بدون تاویل پذیری مفهومیاست و در دو مجموعه ی آخر او شاهد رشد وسیعتر واژگان کلیدی و نشانه ها هستیم به طوری که مجال تحلیل آثار درابعاد وسیع تری فراهم می آید و دست مخاطب برای تفهیم آثار در حیطه های مذهبی و شخصی بازتر است. لازم به ذکراست در این پژوهش، سعی بر آن شد که از آرا و نظرات نظریه پردازان در مجموع استفاده شود و تکیه بر نظریه ی خاصیدر کار دخیل نبوده است.

کلیدواژه ها

فروغ فرخزاد، نشانه شناسی، خداوند

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.