بررسی آزمایشگاهی آبشستگی در گروه لوله سه عددی با لوله های با قطر یکسان و متفاوت

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی توسعه فناوری علوم آب، آبخیزداری و مهندسی رودخانه
  • کد COI اختصاصی: WDWMR06_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 195
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید مداح کلور

کارشناسی ارشد مهندسی عمران گرایش مهندسی آب و سازههای هیدرولیکی از دانشگاه علم و صنعت ایران

فرشته کلاهدوزان

کارشناسی ارشد مهندسی عمران گرایش مهندسی آب و سازههای هیدرولیکی از دانشگاه علم و صنعت ایران

حسین افضلی مهر

استاد گروه آب و محیط زیست دانشکده مهندسی عمران دانشگاه علم و صنعت ایران

چکیده

خطوط لوله زیر دریایی جزء زیر ساخت های بسیار مهم و رگ حیاتی انتقال آب، گاز طبیعی، نفت و فرآورده های نفتی می باشند. در این مطالعه به بررسی آزمایشگاهی آبشستگی در مدلهای سه لوله ای با قطر یکسان و متفاوت پرداخته شده است. آزمایشها در یک فلوم به طول ۱۳ متر، عرض ۰,۴۶ متر و عمق ۱متر انجام شده است. برای مصالح بستر، از ماسه با میانه ذرات ۰,۲۴ میلی متر استفاده شده است. برای حالت سه لولهای با قطر یکسان، ۳ آزمایش انجام شدند که طی آنها، سه لوله با قطر ۳,۲ سانتی متر در سه فاصله مختلف از هم قرار گرفتند. نتایج این آزمایشها نشان داد که صرف نظر از فاصله بین لوله ها، حداکثر عمق آبشستگی در سمت بالادست حفره آبشستگی و نزدیک به لوله بالادست تشکیل میشود. همچنین با افزایش فاصله بین لوله ها، عرض حفره آبشستگی افزایش مییابد و عمق آبشستگی در زیر لوله ها، زمانی به کمترین مقدار خود میرسد که لوله ها به میزان نصف قطرشان از هم فاصله داشته باشند. برای حالت سه لولهای با قطر متفاوت ۲ آزمایش انجام شدند که در طی آنها، سه لوله با قطرهای ۲,۵، ۳,۲ و ۴ سانتی متر بدون فاصله از هم و به دو صورت مختلف در مقابل جریان قرار گرفتند و نتایج آنها نشان داد که محل قرار گیری لوله با قطر بزرگتر، محل تشکیل حداکثر عمق آبشستگی را تعیین میکند و ترکیب بهینه از لحاظ آبشستگی حالتی است که لوله ها به صورت نزولی (از لحاظ قطر) در معرض جریان قرار گیرند.

کلیدواژه ها

خط لوله، عمق آبشستگی، حالت سه لوله ای، قطر یکسان، قطر متفاوت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.