تحقیق انتقادی «شیء فی نفسه» در نظریه ی معرفت کانت

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه اندیشه دینی، دوره: 13، شماره: 48
  • کد COI اختصاصی: JR_JRT-13-48_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 214
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد اصلانی

عضو هیئت علمی دانشگاه رازی کرمانشاه

چکیده

مفسران کانت با توجه به مکتوبات وی دربارهی «شیء فی نفسه» دو تفسیر کاملا متفاوت ارائه کردهاند. تفسیر اول «شیء فی نفسه» را مثبت تلقی کرده، آن را «موجود» میداند و «علت» پدیدار به شمار میآورد. تفسیر دوم، «شیء فی نفسه» را منفی تلقی کرده، پدیدارها را تنها موجودات ممکن می انگارد. این مقاله ضمن بررسی سخنان کانت و مفسران وی در این باره، روشن می‎سازد که این دو تفسیر با یکدیگر متناقض اند و لاجرم باید یکی از آنها را پذیرفت. سپس نشان میدهد که هر دو تفسیر با مشکلاتی مواجه اند که از عهدهی حل آنها برنمیآیند. پس از آن، مبتنی بر اصول منطقی، ناکارآمدی راهحلی را که جامع بین دو تفسیر است نشان میدهد. نتیجه این که: نظریهی معرفت کانت اساسا حاوی تناقضی است که بیانگر عدم صحت ساختاری و محتوایی آن است.

کلیدواژه ها

۱- کانت, ۲- نظریهی معرفت, ۳- شیء فی نفسه, ۴- پدیدار, ۵-«عین» مستقل از ذهن, ۶- «عین» وابسته به ذهن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.