روی آورد قرآنی دعوت،کنش ارتباطی هابرماس و نظریه دریافت هال

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: پژوهشنامه تبلیغ و ارتباطات دینی، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JPTE-2-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 73
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمحمد علی غمامی

چکیده

هدف این تحقیق ارائه روی آوردی قرآنی نسبت به ارتباطات است و درصدد بیان این ایده است که ارتباطات در نگاه دینی اصولا باید به شیوه دعوتی باشد. برای توضیح این ایده، در ابتدا بر مبنای مطالعه معناشناختی، دعوت را تعریف کردیم و در گام بعد در یک مطالعه استنطاقی- تطبیقی مستمر، روی آورد قرآنی دعوت را با دو نظریه مهم ارتباطات و در دو سطح کلان و خرد تحلیل نمودیم؛ نظریه کنش ارتباطی «یورگن هابرماس» و نظریه دریافت «استوارت هال». تفاوت بنیادین میان روی آورد دعوت با دو نظریه ی دیگر را می توان با مفهوم «قصد» (النیه) و نسبت آنها را با سه شیوه ی برهان، خطابه و جدل توضیح داد. در نگاه هابرماس، کنش آرمانی باید هر سه شیوه ی مذکور را واجد باشد. بر این اساس وی الگوی سه جهانی خویش را ارائه می دهد که در آن کنش باید به هر سه جهان ارجاع دهد و بر این اساس سه ادعای اعتبار واقعیت، صحت و صداقت را محقق سازد. اما این سه ادعا و سه جهان و سه شیوه چگونه می خواهند در یک کنش جمع شوند؟ هابرماس کنش ارتباطی را یک مجموعه می پندارد که باید دارای آن سه مدل کنش باشد. اما در روی آورد دعوتی با اضافه شدن قصد، جریانی _ به جای جهان_ شکل می گیرد که سه جهان، سه مدل و سه اعتبار فوق در قالب یک کنش متحد می شوند.

کلیدواژه ها

دعوت, فطرت, حکمت, موعظه, جدال, کنش ارتباطی, رمزگذاری و رمزگشایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.