بررسی و تحلیل اثرات خشکسالی بر توان های اقتصادی و زیست محیطی(مطالعه موردی: شهر بجنورد)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هفتمین کنگره ملی سالانه یافته های نوین در علوم کشاورزی و منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: NEWCONF07_105
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 350
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رمضانعلی نادری مایوان

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه کوثر بجنورد، بجنورد، ایران

هاجر ولیزاده

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته جغرافیاوبرنامه ریزی شهری گرایش محیط زیست شهریدانشگاه کوثر بجنورد، بجنورد، ایران

چکیده

خشکسالی یکی ازپدیده های محیطی بخش جدایی ناپذیر تغییرات اقلیمی می باشند. دردهه های اخیر در میان حوادث وبالایای طبیعی که جوامع انسانی را تحت تاثیر قرار داده اند، فراوانی و شدت خشکسالی بیش ازسایر عوارض و بلایای طبیعی بوده است. در سراسر تاریخ بشر دسترسی مطمئن به آب شرط اولیه و اساسی برای توسعه اجتماعی، اقتصادی و پایداری فرهنگ وتمدن بوده است. بخش های کشاورزی وابستگی کاملی به منابع آبیاری و ذخیره رطوبت خاک دارد که با بروز خشکسالی اولین بخشی است که با مشکل مواجه می شود. خشکسالی یکی از پدیده های محیطی بخش جدایی ناپذیر تغییرات اقلیمی می باشد.خشکسالی ممکن است در هر محلی رخ دهد و باعث کمبود آب گردد، اما ویژگی اما ویژگی ها واثرات آن از قبیل شدت، مدت و بزرگی خشکسالی از محلی به محل دیگر متفاوت می باشد. در چهل سال گذشته، ۲۷پدیده خشکسالی مختلف در کشور اتفاق افتاده است، و براین اساس،باید خشکسالی را پدیده ای رایج در کشور محسوب کرد. با توجه به ضرورت اهمیت این موضوع، پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل اثرات خشکسالی بر توان های اقتصادی و زیست محیطی بجنورد در مناطق انجام شده است. پژوهش حاضر، از نظرهدف کاربردی واز نظر روش شنسی، از نوع توصیفی - تحلیلی بوده، در راستای فراهم نمودن داده ها و اطلاعات مورد نیاز از دو روش کتابخانه ای - اسنادی استفاده شده است برای تحیل داده ها، از روش های آماری توصیفی و استنباطی (مبتنی بر t تک نمونه ای، کی دو، فریدمن و ویلکاکسون) در نرم افزار SPSS بهره گرفته شد. نتایج به دست آمده از تحلیل عاملی نشان داد که تاثیرات خشکسالی در شهر بجنورد در سه دسته تاثیرات اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی قرار گرفته است. در حدود ۶۱/۳۹ درصد تغییرات را تبین می کنند.

کلیدواژه ها

خشکسالی،توان های اقتصادی،زیست محیطی، تغییرات اقلیمی، بجنورد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.