اثر رقیق کننده بر سنتز پودر نیترید سیلیسیم با درصد بالای فاز آلفا به روش نیتریداسیون مستقیم

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: سیزدهمین کنگره سرامیک ایران و سومین کنفرانس بین المللی سرامیک ایران
  • کد COI اختصاصی: ICC13_072
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 419
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشاد سلیمانی

دانشیار مرکز مواد پیشرفته و نانو فناوری و رئیس دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه جامع امام حسین (ع)

سیدسلمان سیدافقهی

استادیار گروه مهندسی مواد و متالورژی دانشگاه ملایر

فرهود حیدری

دانشجوی دکتری و پژوهشگر مرکز مواد پیشرفته و نانو فناوری دانشگاه جامع امام حسین (ع)

امیرحسین کوچکی فروشانی

کارشناسی ارشد و پژوهشگر مرکز مواد پیشرفته و نانو فناوری دانشگاه جامع امام حسین (ع)

چکیده

قطعات نیترید سیلیسیم دارای مجموعه خواص منحصر به فردی نظیر خواص مکانیکی بالا و پایداری ساختاری در دماهای بالا در عین حال با داشتن خواص الکترومغناطیسی مطلوب میباشند. به منظور تفجوشی سرامیکهای نیترید سیلیسیم با چگالی بالا استفاده از پودر نیترید سیلیسیم با درصد بالای فاز آلفا از اهمیت ویژهای برخوردار است. در این پژوهش روش نیتریداسیون مستقیم به عنوان روش تولید پودر نیترید سیلیسیم با درصد بالای فاز آلفا انتخاب شد. اثر رقیق کننده جهت تولید پودر نیترید سیلیسیم به میزان ۱۰ درصد وزنی در نظر گرفته شد. از دستگاه میکروسکوپ الکترونی روبشی و پراش اشعه ایکس به ترتیب جهت بررسی ریزساختار و آنالیز فازهای تشکیل شده استفاده شد. پراش پرتو ایکس پودر بهینه سنتز شده بیانگر عدم حضور ناخالصیهایی همچون Si۲N۲O و حضور حدود ۸۰ درصد فاز آلفا و ۲۰ درصد فاز بتا است. میزان ۱۰% وزنی رقیق کننده برای تولید پودر نیترید سیلیسیم ضروری و اندازه پودر سیلیسیم بهینه، بین ۱ تا ۱۰ میکرومتر است.نتایج حاصل از محاسبات ریتولد و توزین همدیگر را تایید نموده و بیانگر تبدیل حدود %۶۰ وزنی از پودر سیلیسیم اولیه به نیترید سیلیسیم است. انجام عملیات اسیدشویی در محلول HNO۳+ HF موجب دستیابی به پودر نیترید سیلیسیم با خلوص بالا شد.

کلیدواژه ها

نیتریداسیون مستقیم، پودر سیلیسیم، فاز آلفا، رقیق کننده، پودر نیترید سیلیسیم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.