حمایت از روش های نوین تجاری فناورانه در پرتو نظام حق اختراع

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه تخصصی رشد فناوری، دوره: 18، شماره: 69
  • کد COI اختصاصی: JR_TD-18-69_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 172
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین صادقی

دانشگاه تهران، تهران، ایران

مهدی ناصر

دانشگاه علوم قضایی، تهران، ایران

چکیده

احراز وجود شرایط سه گانه جدید. ابتکاری و کاربردی بودن به عنوان شرایط اساسی برای ثبت یک اختراع ضروری است. تاقبل از دودهه آخیر. همواره این دیدگاه حاکم بود که روش های تجاری به عنوان یک موضوع انتزاعی محض محسوب و از شمول اختراع خارجاست. در قوانین بسیاری از کشورهاء از جمله ایران» روش های تجاری به عنوان یکی از موارد استثنا از شمول اختراعات ذکر شده است.موافقتنامه جنبه های تجاری مالکیت فکری (تریپس) کشورهای عضو را ملزم می نماید تا حمایت لازم در قالب ثبت اختراع را نسبت بههر نوع اختراعات صورت گرفته در همه زمینه های فناوری اعمال نمایند که بیانگر «اصل عدم تبعیض شناسائی حق ثبت اختراع برایاختراعات حوزه فناوری، است. در این مقاله با روش تحلیلی و توصیفی، براساس داده های حاصل از مطالعه کتابخانه ای، ضمن بررسیظرفیت ها و چالش های موجود در نظام حقوقی ایران، وضعیت در برخی نظام های حقوقی دیگر نظیر آمریکا و رویه اداره ثبت اختراعاتاروپا مورد بررسی قرار گرفته است. براساس یافته ای این تحقیق, مشاهده می شود که همگام با تحولات فناوری و ابداع روش های جدیدتجاری مبتنی بر فناوری های رایانه ای و ابزارهای ارتباطی الکترونیکی و آپلیکیشن ها و مدل های تجارت الکترونیک تحولات حقوقی وقضاتی در کشورهائی نظیر آمریکا و نیز اتحادیه اروپاه دایره شمول استثناء فوق را محدود نموده و امکان ثبت روش های تجاری کهمنتهی به ایجاد یک اثر فنی جدید و کاربردی می شود. فراهم گردیده است. این تغییر نگرش قضائی و روبه ادارات ثبت اختراعات،موجب افزایش چشمگیر اظهارنامه های ثبت اختراع روش های تجاری و ثبت موارد متعدد جدید از اینگونه اختراعات در اداره ثبتاختراعات آمریکا و اداره ثبت اختراعات اتحادیه اروپا شده است و در نظام حقوقی ایران نیز می توان علیرغم حکم قانون مبنی برمستنثی بودن روش های کسب و کار در صورت احراز شرایط سه گانه ثبت اختراع، روش های مزبور را به عنوان اختراع ثبت نمود.

کلیدواژه ها

روش های تجاری، حق اختراع، حمایت، فناوری های جد ید ارتباطی، تجارت الکترونیک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.