آثار متغیرهای کلان اقتصادی بر توسعه بازار سرمایه ایران (با تاکید بر آزادسازی سهام عدالت)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد کاربردی، دوره: 12، شماره: 41
  • کد COI اختصاصی: JR_JAES-12-41_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 237
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روح اله شهابی نژاد

دانشجوی دکتری اقتصاد، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران

محسن زاینده رودی

دانشیار گروه اقتصاد، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران (نویسنده مسئول).

رضا زینل زاده

استادیار گروه اقتصاد، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران

سید عبدالمجید جلائی

استاد تمام، گروه اقتصاد، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

چکیده

در این تحقیق به تجزیه و تحلیل تاثیر برخی از متغیرهای اقتصاد کلان بر توسعه بازار سرمایه ایران (با تاکید بر آزادسازی سهام عدالت) پرداخته شده است . و هدف از این پژوهش، بررسی تاثیرتغیرات حجم پول ، نرخ تورم ، نرخ ارز و تولید ناخالص داخلی به عنوان مولفه های سنجش متغیرهای کلان اقتصادی بر توسعه بازار سرمایه ایران با تاکید بر آزادسازی سهام عدالت به کمک الگوی خودرگرسیونی برداری(VAR ) و روش های ساده ی خطی بر اساس داده های فصلی سال های ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۹ است. فرضیه ها این تحقیق با استفاده از مدل خودرگرسیون وقفه توزیعی (ARDL) نیز مورد آزمون قرارگرفت. به این ترتیب تحقیق با استفاده از سه روش متفاوت اقدام به آزمون فرضیه های خود می کند. نکته قوت پژوهش فراهم کردن بستر مقایسه تطبیقی نتایج مدل های سه گانه خواهد بود. بر اساس نتایج بدست آمده بیشترین ارتباط و بهترین رابطه بین نرخ تورم و شاخص قیمتی بازار سهام و ارتباط بین این شاخص قیمتی با وقفه پیشین خود نیز تایید گردید از سوی دیگر ارتباط موثری بین تغییرات تولید ناخالص داخلی و تغییرات حجم نقدینگی و تغییرات نرخ ارز با متغیر وابسته نشان داده نشد .

کلیدواژه ها

متغیرهای کلان اقتصادی, توسعه بازار سرمایه ایران, آزادسازی سهام عدالت, الگوی خودرگرسیونی برداری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.