بررسی اپیدمیولوژی بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک بر اساس سیستم اطلاعات جغرافیایی؛ مطالعه موردی در استان کرمانشاه ۱۳۹۸-۱۳۹۰

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه تازه ها در میکروب شناسی دامپزشکی، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NFVM-5-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 366
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هامون کردستانی

دانش آموخته دکتری عمومی دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

مهرداد پویانمهر

استادیار ایمونولوژی، گروه علوم پایه و پاتوبیولوژی، بخش ایمونولوژی و میکروبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

احسان اله ا فشاری صفوی

استادیار داخلی دام بزرگ، گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران

چکیده

طاعون نشخوارکنندگان کوچک (PPR)یکی از مهم ترین بیماری های عفونی دام است. این بیماری درایران اندمیک است. هدف این مطالعه استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) جهت کمک در کنترل بیماری PPR طی یک دوره هشت ساله در استان کرمانشاه بود. گزارش بیماری PPR در سطح استان کرمانشاه طی یک دوره زمانی ۱۳۹۸-۱۳۹۰جمع آوری و با استفاده از نرم افزار ArcGIS ۱۰.۶ لایه های تقسیمات استان مشخص شد. اطلاعات مربوط به تعداد کل دام های هر شهرستان به تفکیک، دام های معاینه شده، دام های مبتلا، تلفات و کانون های پرخطر بیماری به صورت جدول توصیفی به پایگاه داده اضافه و با استفاده از سیستم مختصات جغرافیایی  (GCS)به نقشه ی استان متصل گردید. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس تفاوت بین نقاط درگیر بیماری، میزان درگیر ی و مناطق استان کرمانشاه با استفاده از نرم افزار SSPS ۱۸ و آزمون chi-square وFisher  انجام شد. اختلاف معنی داری در رخداد بیماری در قسمت های مختلف استان مشاهده گردید (P< ۰.۰۵). در کانون های درگیری و ابتلا بیشترین و کمترین آمار به ترتیب مربوط به منطقه غربی ۴/۳۹ درصد، مرکزی ۹/۳۵ درصد و منطقه شرقی ۶/۲۴ درصد بود. بیشترین و کمترین تلفات نیز با ۴۶۵ و ۶ مورد مربوط به سال ۱۳۹۰ و ۱۳۹۶ بود. نتایج این مطالعه به دلیل اندمیک بودن بیماری در ایران به سیاست گذاران بهداشتی حوزه دام برای اتخاذ روش های کنترلی کمک و موجب شناخت بهتر اپیدمیولوژی بیماری می شود. لذا دقت در ثبت کامل و جامع کدهای اپیدمیولوژیک سیستم GISو توجه بیشتر به سیستم پایش لازم است.

کلیدواژه ها

اپیدمیولوژی, سیستم اطلاعات جغرافیایی, کرمانشاه, طاعون نشخوار کنندگان کوچک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.