طراحی مدل ظرفیت سازی حکمرانی شبکه ای

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 109

فایل این مقاله در 37 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JMDP-35-1_002

تاریخ نمایه سازی: 29 آبان 1401

چکیده مقاله:

هدف: حکمرانی شبکه ­ای چارچوبی تحلیلی برای درک و تنظیم رابطه میان بازیگران برای مواجهه با مسائل چندوجهی و پیچیده در فرایند سیاستگذاری و اداره امور عمومی است. پژوهش حاضر با هدف طراحی ظرفیت­ سازی حاکمیت شبکه ­ای دولت انجام شده است. طرح پژوهش/ روش شناسی/ رویکرد: جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی نظام اداری ایران است که برای جمع ­آوری داده­ ها از نمونه­ ای ۲۵ نفره از خبرگان دانشگاهی و سازمانی آشنا به مفاهیم و کاربرد حکمرانی شبکه ­ای استفاده شد، که به صورت نمونه­ گیری هدفمند انتخاب شدند. در بخش کمی، جامعه آماری مدیران بخش دولتی هستند که نمونه ۳۹۰ نفری از مدیران دولتی به صورت تصادفی انتخاب شدند. یافته ها: یافته های پژوهش بیانگر آن است که ظرفیت ­سازی حکمرانی شبکه­ ای در قالب مقوله­ های محوری تدوین خط­مشی حکمرانی شبکه­ ای، ایجاد مناسبات شبکه ­ای بین بخش ­های دولتی، خصوصی و جامعه مدنی، ایجاد نهاد تصمیم­ گیری مشارکتی بین بازیگران حاکمیتی، ارتقای ظرفیت اجرایی مبتنی بر شبکه، برون سپاری وظایف دولت، و استقرار سازوکارهای مدیریت شبکه صورت می­ پذیرد. همچنین، عوامل علی شامل تغییر نگرش دولتمردان، دولت یکپارچه، گسترش فناوری اطلاعات، مطالبه­ گری شهروندان؛ عوامل زمینه ­ای شامل شرایط مالی و اقتصادی، شرایط سیاسی و قانونی، شرایط اجتماعی و فرهنگی، و شرایط فناورانه؛ عوامل مداخله­ گر شامل آمادگی درون‎سازمانی بخش دولتی و آمادگی برون‎سازمانی بخش خصوصی و مدنی؛ و پیامدهای استقرار حکمرانی شبکه ­ای دولت عبارت‎اند از حاکمیت ارزش همگانی، واکنش منعطف به تقاضاها، کاهش هزینه خدمات عمومی، تخصصی­ سازی خدمات، نوآوری، و شفافیت است. ارزش/ اصالت پژوهش: در این پژوهش طراحی جدیدی از ظرفیت­ سازی حاکمیت شبکه ­ای دولت معرفی گردید که نویدبخش پیامدهای مهم حکمرانی شبکه­ ای دولت مانند حاکمیت ارزش همگانی برای جامعه و دولت است، و حکمرانی شبکه ­ای به عنوان چارچوبی برای مدیریت عمومی شناخته می­ شود. پیشنهادهای اجرایی/ پژوهشی: با توجه به مدل به دست آمده پیشنهادهایی برای ظرفیت­ سازی در دولت برای استقرار حاکمیت شبکه­ ای ارائه می شود مانند یکپارچه ­سازی اقدامات پراکنده دولت و پرورش مدیران با تفکر شبکه­ ای.

کلیدواژه ها:

Capacity Building ، Governance ، Network Management ، Participation of Private and Civil Sectors ، Public Values. ، ظرفیت سازی ، حکمرانی ، مدیریت شبکه ای ، مشارکت بخش خصوصی و مدنی ، ارزش همگانی.

نویسندگان

حسین سیمایی چافی

Department of Public Administration, Qazvin Branch, Islamic Azad University, Qazvin, Iran.

غلامرضا معمارزاده تهران

Department of Public Administration, Sciences and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Aghazadeh, M. R., Asgari, T., Shahi, A., & Farahmand, A. ...
  • Borojerdi, L. (۲۰۱۹). The Concept of "Modern Sovereignty" or the ...
  • Chaskin, R. J. (۲۰۰۱). Building Community Capacity: A Definitional Framework ...
  • Goldsmith, P. D. (۲۰۰۴). Traceability and Identity Preservation Policy: Private ...
  • Jalali Khan Abadi, T., Alvani, S. M., Vaezi, R., & ...
  • Nikraftar, T., Hosseini, E., & Mohammadi, E. (۲۰۲۱). The Factors ...
  • Provan, K. G., & Kenis, P. (۲۰۰۸). Modes of Network ...
  • پی یر، یان، و پیترز، گای (۱۳۹۳). حکمرانی، سیاست و ...
  • دانایی‎فرد، حسن، و الوانی، سیدمهدی (۱۳۸۵). استراتژی تحول در بخش ...
  • رهنورد، فرج‎اله (۱۳۹۷). نظریه سازمانی حکمت گرا. نشریه علمی مطالعات ...
  • رهنورد، فرج‎اله (۱۳۹۸). اصلاح اداری مبتنی بر حاکمیت عمومی. نشریه ...
  • صمدی، امین اله؛ جعفرقلیخانی، ابوالفضل، و یوسفی، محمدرضا (۱۳۹۹). بررسی ...
  • مهدوی عادلی، محمدحسین؛ حسین‎زاده بحرینی، محمدحسین، و جوادی، افسانه (۱۳۸۷). ...
  • نمایش کامل مراجع