اثر جوشانده گیاه دارویی چوغان (Seidlitzia rosmarinus) بر عملکرد شیردهی و تولیدمثلی گاوهای اوایل شیردهی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای علوم دامی ایران، دوره: 14، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JASR-14-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 210
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین عبدی بنمار

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

محسن رمضانی

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

صیاد سیف زاده

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

چوغان با نام علمی Seidlitzia rosmarinus، گیاهی دارویی و بومی مناطق شورپسند بوده که ریشه آن سرشار از ساپونین می باشد و دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضد میکروبی، ضد عفونی کننده و ضد سم است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر جوشانده گیاه دارویی چوغان بر عملکرد شیردهی و تولیدمثلی گاوهای تازه زای هلشتاین بود. ۱۰۰ راس گاو شیری تازه زا با دو تیمار و ۵۰ تکرار در قالب یک طرح کاملا تصادفی بدین منظور استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل گروه کنترل بدون افزودنی گیاهی و گروه دریافت کننده جوشانده ۵۰۰ گرم گیاه دارویی چوغان به مدت سه روز پس از زایش بودند. به منظور تهیه جوشانده، ۵۰۰ گرم گیاه خشک چوغان با پنج لیتر آب به مدت حدود ۲۰ دقیقه جوشانده شد و محلول حاصل پس از خنک و صاف شدن به دام ها خورانده شد. جهت تعیین فراسنجه های خونی، از تمامی گاوها در روز ۱۲ خون­گیری انجام شد. همچنین فراسنجه­های تولیدمثلی شامل روزهای باز، فاصله زایش تا آبستنی، تعداد دام­های آبستن شده تا سه ماه پس از زایش و وضعیت بروز مشکلات و بیماری­های تولیدمثلی برای دام­های دو گروه ثبت گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که استفاده از جوشانده گیاه دارویی چوغان در گاوهای پس از زایش تاثیر معنی داری بر میانگین تولید شیر و ترکیبات شیر را در طی پنج دوره پنج ماهه پس از زایش نداشت (۰۵/۰< P). درصد آبستنی کمتر از ۱۰۰ روز پس از زایش و ۱۰۰ تا ۲۰۰ روز پس از زایش نسبت به گروه شاهد افزایش یافت. همچنین نتایج نشان داد، درصد گاوهای آبستن شده با یک الی دو تلقیح در گروه های دریافت کننده چوغان بیشترین مقدار در مقایسه با گروه شاهد بود. آنالیز آماری داده­ها نشان داد که ۷۰ درصد وضعیت رحم برای گاوهای دریافت کننده جوشانده گیاه چوغان نرمال بود، به­طوری­که این مقدار برای گاوهای گروه شاهد ۱۴/۵۴ درصد مشاهده گردید. همچنین نتایج مربوط به گاوهای درگیر متریت پس از زایش نیز نشان از کاهش درگیری متریت در گروه دریافت کننده جوشانده گیاه چوغان بود، به­طوری­که این مقدار ۲۰ درصد در مقابل ۴۲/۳۱ درصد در گروه شاهد بود. غلظت خونی گلوکز تحت تاثیر خوراندن جوشانده افزایش و غلظت اسیدهای چرب غیر استریفیه کاهش یافت. غلظت­های خونی سایر فراسنجه­ها شامل کلسترول، تری­گلیسیرید، پروتیئن­کل، آلبومین، اوره و بتاهیدروکسی بوتیرات تحت تاثیر جوشانده گیاه دارویی چوغان قرار نگرفتند. نتایج این مطالعه نشان داد که خوراندن جوشانده گیاه دارویی چوغان به گاوهای تازه زایمان کرده می­تواند اثرات مثبتی بر عملکرد تولیدی و تولیدمثلی گاوهای تازه­زای هلشتاین داشته باشد.

کلیدواژه ها

گاو پس از زایمان, تولید شیر, گاو آبستن, متریت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.