نگاهی به برخی واژگان معرب ودخیل در دیوان بدر شاکر السیاب

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هفتمین همایش بین المللی مطالعات زبان و ادبیات در جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: LCONF07_187
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 439
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بلاسم محسنی

عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد

نفیسه دلقندی

دانش آموخته مقطع کارشناسی ارشد رشته مترجمی عربی دانشگاه فردوسی مشهد

عباس گنجعلی

عضو هیات علمی دانشگاه حکیم سبزوار ی

چکیده

زبان عربی و فارسی به دلیل این که از دیرباز با یکدیگر تداخل تاریخی داشته اند، نوعی وام گیری زبانی در این دو زبان نسبت بهیکدیگر صورت گرفته است؛ به طوری که گاهی در متون فارسی واژگان عربی و گاهی نیز در متون عربی واژگان معرب و دخیل دیدهمی شود. گستره و استمرار این امر تا حدی است که بحث معرب و دخی ل در آثار شاعران معاصر عرب و به عنوان نمونه در شعر بدر شاکرسیاب به وضوح قابل ملاحظه است.در این تحقیق بر آنیم تا با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی، نخست گذری بر معرب و دخیل داشته و سپس به کاربست آن در دیوان بدر شاکر سیاب بپردازیم. یافته تحقیق در این خلاصه می شود که این شاعر خودآگاه و ناخود آگاه از واژگان معرب ودخیل استفاده کرده است .بسیاری از این واژگان به قدری در زبان عربی جاری و ساری است که تقریبا در قاموس شعری معاصر به طور اعم قابل رویت است و دراین میان کاربست بخشی از این واژگان بسته به میزان دانش لغوی شاعر، از شاعری به شاعر دیگر متفاوت بوده و در دایره ای خاصترقرار می گیرد.

کلیدواژه ها

معرب، دخیل، بدرشاکر سیاب، دیوان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.