تحلیل گسترش کووید ۱۹ در ایران با استفاده از مدل مدل مستعد- مبتلا- بهبود یافته (SIR) و نرخ شیوع R۰

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله مدیریت اطلاعات سلامت، دوره: 18، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_HIM-18-5_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن محمدی

استادیار، فن آوری اطلاعات، گروه کامپیوتر، مجتمع آموزش عالی فنی- مهندسی اسفراین، اسفراین، ایران

چکیده

مقدمه: سازمان بهداشت جهانی، همه گیری کرونا ویروس جدید ۲۰۱۹ را به عنوان یک فوریت بهداشت عمومی با نگرانی بین المللی اعلام کرد. در این خصوص، رویکرد مدل سازی به طور گسترده ای برای مدل سازی شیوع بیماری ها در جمعیت مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از انجام پژوهش حاضر، تحلیل گسترش کرونا ویروس COVID-۱۹ (Coronavirus Disease) در ایران با استفاده از مدل مستعد- مبتلا- بهبود یافته SIR (Susceptible-Infected-Removed) و تعیین نرخ شیوع R۰ افراد مبتلا در جامعه بود.روش بررسی: در این مطالعه توصیفی، ابتدا روند گسترش بیماری کرونا مورد بررسی قرار گرفت و سپس از مدل SIR برای شناسایی شاخص های نرخ شیوع R۰ جهت محاسبه ویژگی های همه گیری و برخی تخمین های ویروس کرونا در محیط برنامه نویسی R استفاده گردید. داده های مربوط به انتقال عفونت ویروس کرونا در ایران از تاریخ ۲۱/۰۲/۲۰۲۰ تا ۱۲/۱۰/۲۰۲۱ از منبع GitHub در بسته تحلیلی COVID-۱۹ انتخاب شد. یافته ها: بر اساس یافته های مدل SIR، تخمین افراد مبتلا شده در بازه ۶۰۰ روزه، ۵۶۱۹۰۳۲ مورد بود که نقطه بیشینه این دوره نیز در روز ۴۷ ام از ابتدای دوره می باشد. از طرف دیگر، با در نظر گرفتن مقادیر حاصل از نرخ شیوع R۰ در بازه سه ماه نهایی، گسترش بیماری تا حدود زیادی کنترل شده است، اما با این حال نرخ شیوع بیشتر از ۱ به دست آمد. نتیجه گیری: با توجه به این که تغییرات محسوسی از شروع واکسیناسیون در ایران اتفاق افتاده است، می توان نتیجه گرفت که گسترش بیماری تا حدود زیادی کنترل شده است، اما تا زمانی که نرخ شیوع بیشتر از ۱ می باشد، باید کنترل بیشتری صورت گیرد.

کلیدواژه ها

کووید ۱۹, مدل مستعد- مبتلا- بهبود یافته, شیوع

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.