راهکارهای مرتبط با ارتقای جایگاه شغلی کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی از دیدگاه صاحب نظران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله مدیریت اطلاعات سلامت، دوره: 18، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_HIM-18-6_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 212
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهناز خادمی زاده

دانشیار، علم اطلاعات و دانش شناسی، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

فاطمه رفیعی نسب

دانشجوی دکتری تخصصی، علم اطلاعات و دانش شناسی، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

چکیده

مقدمه: کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی با ماهیتی میان رشته ای، به تربیت نیروی انسانی متخصص مورد نیاز کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی دانشگاهی، بیمارستانی و تحقیقاتی می پردازد. پژوهش حاضر با هدف بررسی مشکلات و راهکارهای مرتبط با ارتقای جایگاه شغلی این رشته انجام شد.روش بررسی: این مطالعه کیفی با روش موردی، به بررسی نظرات متخصصان پرداخت. بدین منظور، مصاحبه شوندگان به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و نظرات آن ها با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته جمع آوری گردید و پس از کدگذاری اولیه، طبقه بندی آن ها صورت گرفت.یافته ها: با تحلیل مصاحبه های انجام شده، مشکلات جایگاه شغلی کتابداری پزشکی با توجه به دفترچه طبقه بندی مشاغل در مقوله استخدامی مشخص گردید. در خصوص مشکلات مشاغل عمومی، تغییر عنوان شغلی کتابدار به کارشناس علم اطلاعات و دانش شناسی و محدود بودن به چند رشته شغلی و در بخش مشاغل تخصصی، رشته شغلی کارشناس فن آوری اطلاعات سلامت و همچنین، مشکلات استخدامی کتابداران پزشکی عنوان شد و راهکارهایی از دیدگاه استادان و صاحب نظران این رشته پیشنهاد گردید.نتیجه گیری: رشته کتابداری پزشکی با گذشت چند دهه از فعالیت خود در کشور، به منظور ارتقای جایگاه شغلی خود نیازمند راهکارهایی است. آنچه مسلم است این که با تخصصی شدن فعالیت های کتابداران، ایجاد رشته های شغلی مستقل بیش از گذشته می تواند به ارتقای جایگاه شغلی این رشته کمک نماید. انتظار می رود که نتایج تحقیق حاضر بتواند به مدیران و متولیان امر در برنامه ریزی و تصمیم گیری بهتر یاری رساند.

کلیدواژه ها

کتابخانه ها, پزشکی, جایگاه شغلی, مهندسی مشاغل, پژوهش کیفی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.